Динята е един от най – обичаните и желани освежители от малки и големи през летните месеци. В тази връзка днес (3-ти август), отбелязваме нейният международен ден.
Вкусният плодов зеленчук е мощен източник на антиоксиданти – най – вече ликопен, който спомага за намаляването на възпалителните процеси в организма. Поради високото си съдържание на вода – 92%, динята спомага за по – добър метаболизъм, за прочистване на песъчинки и камъни от бъбреците, както има и диуретичен ефект. Тя не съдържа холестерол и е важен източник на витамини A и C, фибри, калий и аминокиселини.
Научихме повече за полезните свойства на динята, а сега Ви представяме и няколко любопитни факта за нея:
- Има над 1200 разновидности в 96 държави.
- Произлиза от Южна Африка, като се смята, че там има най – голямо генетично разнообразие.
- Най – големият производител на диня в света е Китай, следван от Турция и Бразилия.
- Кората и семките на динята са ядивни – въпреки, че повечето хора ги изхвърлят, те всъщност са много здравословни. Динената кора е богата на ликопин, както и придава чувство за ситост, а семките съдържат в себе си цинк, желязо, протеини и магнезий.
- В САЩ, на този ден се провеждат традиционните състезания по замеряне с дини и надплюване със семки.
- Най – голямата диня в света е произведена в щата Тенеси през 2013г., като теглото й е 158кг.
След като вече научихте полезна информация за динята, можете спокойно да се почерпите и разхладите с нея, по случай международният й ден!
Последвайте ни и в Телеграм