Птичката в картината „Мадоната с младенеца“ на Леонардо да Винчи

Ds olil

Всеки е виждал тази картина. И всеки знае, че на нея има два персонажа: Мадоната с младенеца. Но дали е вярно?
Всъщност, в тази картина на Леонардо да Винчи има не два, а три персонажа. Това са Дева Мария, младенецът Христос и една птичка. Въпреки че птицата е в средата на картината, по някаква причина никой не я забелязва. Но би трябвало – тя е почти главният герой в тази картина.
Птицата е денди.
Според легендата, когато Христос отивал на Голгота, едно денди прелетяло покрай него и откъснало една игла от трънения му венец. Капка от кръвта на Исус обагрила клюна на птицата и оттогава дендито е с наполовина червена глава.
А дендито в картината е не само главен герой, но и очевиден символ – символ на нашето невнимание.

В картината “Мадоната с младенеца” на Леонардо да Винчи, птичката, която се намира между коляното и лакътя на младенеца, има символично значение.

Тя често се интерпретира като символ на душата и възкресението. В християнската иконография, птиците, особено малките, могат да символизират душата, която е освободена от тялото и се издига към небето.
В случая с “Мадоната с младенеца”, птичката може да представлява невинността и чистотата на младенеца Исус, както и неговата божествена природа и предстоящата му жертва. Тази символика добавя дълбочина и духовно измерение към картината, подчертавайки религиозното значение на сцената.
Интересно е да се отбележи, че Леонардо да Винчи често включва символи и детайли в своите произведения, които носят допълнителни значения и насърчават зрителите да размишляват върху тях. Това е част от неговия гений като художник и мислител.

Източник: Е-здраве и култура

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *