Споделям още една рецепта за приготвяне на вкусно и малко по-различно ястие с пилешко месо, което би могло да разнообрази семейното меню. Интересна и малко нетрадиционна рецепта, достъпна дори за начинаещи готвачи, която съчетава две техники на приготвяне на месото – варене и печене.
Необходими продукти:
1 цяло (най-добре прясно охладено) пиле
300г кисело мляко
200г заквасена сметана(може да използвате и комбинация от 100г заквасена сметана и 100 топено или пушено сирене)
2 яйца
1-2 с.л. брашно
1.с. едрозърнеста горчица
черен пипер, сол(на вкус)
2 големи скилидки чесън
1 морков, резен целина(за варенето)
свежи или сухи подправки по избор – мащерка, риган, копър, салвия
Пилето се нарязва на порции, поставя се в тенджера заедно с моркова, целината, няколко зърна черен пипер и сол и се сварява на тих огън за около 40мин. Порционните парчета се изваждат и се поставят в тавичка. Заливат се с 1ч.ч. от бульона, в който са варени, и се запичат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 мин. През това време се приготвя заливката като се разбиват 300г кисело мляко, 200г заквасена сметана, 2 яйца, 1-2 с. лъжици брашно, черен пипер, сол и 1 с.л горчица. Към тази смес може да добавите любими на семейството ви пресни или сухи подправки като мащерка, риган, копър или салвия. Ако подправките са сухи, сложете 1ч.л., ако са пресни – 1-2 с.л.
Залейте запеченото пилешко месо с така приготвената смес, добавете върху него равномерно на парченца 1/2 пакетче масло и запечете ястието за още 15-20 мин до златисто.
Може да сервирате със подходяща за сезона салата или с картофено пюре.
Добър апетит.
Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com
Нели Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава. През март 2011г. слага началото на блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията и кулинарията.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram