Пиле с кисело мляко

Ds olil

Споделям още една рецепта за приготвяне на вкусно и малко по-различно ястие с пилешко месо, което би могло да разнообрази семейното меню. Интересна и малко нетрадиционна рецепта, достъпна дори за начинаещи готвачи, която съчетава две техники на приготвяне на месото – варене и печене.

Необходими продукти:

1 цяло (най-добре прясно охладено) пиле

300г кисело мляко

200г заквасена сметана(може да използвате и комбинация от 100г заквасена сметана и 100 топено или пушено сирене)

2 яйца

1-2 с.л. брашно

1.с. едрозърнеста горчица

черен пипер, сол(на вкус)

2 големи скилидки чесън

1 морков, резен целина(за варенето)

свежи или сухи подправки по избор – мащерка, риган, копър, салвия

Пилето се нарязва на порции, поставя се в тенджера заедно с моркова, целината, няколко зърна черен пипер и сол и се сварява на тих огън за около 40мин. Порционните парчета се изваждат и се поставят в тавичка. Заливат се с 1ч.ч. от бульона, в който са варени,  и се запичат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 мин. През това време се приготвя заливката като се разбиват  300г кисело мляко, 200г заквасена сметана, 2 яйца, 1-2 с. лъжици брашно, черен пипер, сол и 1 с.л горчица. Към тази смес може да добавите любими на семейството ви пресни или сухи подправки като мащерка, риган, копър или салвия. Ако подправките са сухи, сложете 1ч.л., ако са пресни – 1-2 с.л.

Залейте запеченото пилешко месо с така приготвената смес, добавете върху него равномерно на парченца 1/2 пакетче масло и запечете ястието за  още 15-20 мин до златисто. 
Може да сервирате със подходяща за сезона салата или с картофено пюре.

Добър апетит.

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Последвайте ни и в Телеграм