ЛЮБОПИТНО: Пчелите имат два стомаха

Ds olil

Любопитни неща, които може би не сте знаели.

Пчелите имат два стомаха: един за ядене и един за съхранение на нектар и превръщането му в мед, известен също като „дупки“.

В продължение на хиляди години пчелите ни осигуряват ценни храни: мед, прашец, пчелно млечице, восък, апитоксин…

Всички те са много полезни за нашето здраве, тъй като са богати на естествени хранителни вещества.

Пчелите събират нектар от цветята, които посещават, изсмукват го с езика си, съхраняват го в дупките си и го носят в кошера, където го доставят на пчелите работнички близо до входа. Веднага след това тръгват отново в търсене на още нектар.

Вътре в кошера работниците работят, за да превърнат нектара в мед, като намаляват процента на влажност от 60% от нектара до 18% от меда, който след това се отлага в шестоъгълните клетки на пчелната пита. Този процес може да продължи няколко дни, повлиян главно от влажността и температурата на околната среда.

Хиляди млади пчели, които още не са напуснали кошера, обменят нектар, обогатявайки го с вещества, които самите отделят. През нощта, когато всички пчели са вътре в кошера, някои млади пчели намаляват влажността на нектара с до 25% и добавят други вещества, все още не добре проучени от учените.

Нектарът се отлага в клетките на пчелната пита, където продължава да губи влажност, докато достигне перфектната степен на зрялост, около 18%. Тази загуба на влага прави нектара по-гъст, превръщайки го в мед.

Когато пчелите потвърдят, че медът е готов за съхранение, те запечатват клетката с тънък слой восък. Този процес се нарича клетъчна оперкулация и е сигнал, че медът е готов за събиране от кошера.

По време на процеса на дехидратация на нектара загубата на влажност се използва от пчелите за охлаждане на кошера, създавайки въздушни течения между пчелните пити благодарение на стотици „пчели-ветрила“, които чрез бързо движение на крилата си успяват да понижат вътрешната температура на кошера. кошер над 15 градуса. По този начин поддържат постоянна температурата на гнездото за пило, която винаги е около 36 градуса.

източник: „За достъпна и качествена храна“

Последвайте ни и в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *