Колко е важно да не се храним бързо

Ds olil


На всеки се е случвала, а за някои даже е всекидневие – яденето на крайник на път за офиса или пък небрежно хранене пред компютъра, при което даже не виждаме какво тъкмо ядем. Бързото хранене обаче има редица отрицателни последствия върху организма ни.

Ето защо:

Газове

Когато се гледаме да хапнем бързо, гълтаме и непотребни количества въздух. Резултатът е издут корем, дискомфорт, чувство за тежест и даже болежка в стомаха. Нормалното количество газове в храносмилателния ни тракт е към 200 мл и всяко количество над тях води до неприятни чувства и потребност.
Снимка 678248

Недостатъчно сдъвкване на храната

Когато бързаме да се нахраним, нормално не дъвчем задоволително добре и дълго храната, която попада в стомаха недобре смляна. Това пък затруднява стомашните сокове в смилането й и още веднъж ни кара да се усещаме тежки. Ензимите в устната празнина също нямат задоволително време, с цел да оказват помощ за разграждането й.

Липса на чувство за задоволеност

Два са хормоните, които контролират какъв брой гладни или сити се усещаме – грелинът подтиква чувството за апетит, а лептинът – за задоволеност. Когато забележим, помиришем и стартираме да ядем храната си, на лептина му трябват 20-30 минути, с цел да стартира да работи. Бързото хранене ни кара да погълнем повече храна за по-кратко време и още веднъж да се усещаме гладни.
Снимка 678246

По-сериозни последици

Освен горните неприятни, само че не толкоз трагични резултати от бързото хранене, съществуват и по-сериозни. Като да вземем за пример причина за, нараснали равнища на триглицериди и нараснал риск от развиване на метаболитен синдром, пишат./КРОСС/

Последвайте ни и в Телеграм