Готовото тесто е добра алтернатива, когато нямате много време, а искате да приготвите нещо бързо и вкусно. Необходимото условие е да попаднете на хубаво готово тесто. Разбира се, тези от вас, които имат резерви към купените полуфабрикати, могат да си приготвят тестото сами, използвайки любимата си рецепта за тесто. Моят безспорен фаворит в това отношение е тестото за пиде – една от най-популярните рецепти в блога ми.
И така, купили сте хубаво готово тесто и ви трябва добра рецепта – аз съм вашият човек. И предложенията ми всъщност са две – за мини гъбени пайове с бекон и вити банички с масло и крема сирене.
Необходими продукти за 4 порции:
1 пак. готово тесто, оставено поне 1/2 час на стайна температура
Плънка за гъбените пайове:
3 с.л. олио30 г масло
1 глава лук5 скилидки чесън1 малък морков40 – 50г бекон
6-7 гъби1 домат, отцеден и почистен от семките 2 стръка пресен лук2 щипки риган, черен пипер3 с.л. олио30 г масло2 с.л. крема сирене
80г кашкавал
Плънка за витите банички:
40 г меко масло1 пак крема сирене 100 г. натрошено бяло саламурено сирене1 жълтък+1с.л. олио за намазванесусам за поръсване
Начин на приготвяне:Разделете тестото на 8 еднакви топки – от тях ще приготвите 4 мини пая и 4 вити банички.
За пайовете:
Задушете лука, моркова, чесъна и гъбите в мазнината с малко вода до омекване. Прибавете нарязания на кубчета домат и бекона. Овкусете с черен пипер, риган и накрая добавете крема сиренето до стопяването му. Охладете и добавете нарязания зелен лук.
С пръсти издърпайте тестото на всяка топка докато получите равномерен по дебелина кръг с диаметър около 20см. В средата на 4-те кръга поставете охладена гъбена плънка, а около нея подредете в кръг пръчици кашкавал. Трябва да изглежда така:
С пръсти защипете на няколко места тестото до образуването на плик с отвор по средата. Набрашнете готовите пайчета отстрани с брашно и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Поставете за 20-25 мин в затоплена на 40 градуса фурна да втасат. Изпечете на 180 градуса за около 20-25мин.
За баничките:
Процедирайте с тестото по същия начин като намажете с меко масло цялата тестяна кора и поръсите равномерно с крема сирене и натрошено саламурено сирене. Завийте рулце от всяка кора, усучете го леко и завийте на охлюв. Пренесете суровите банички в тавичка, покрита в хартия за печене и ги оставете да втасат като пайовете. Преди да ги изпечете намажете всяка баничка с разбит с олио жълтък и поръсете със сусам. Печете на същата температура за същото време.Покрийте изпечените закуски с честа кърпа, за да омекнат.
Добър апетит!
Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com
Нели Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава. През март 2011г. слага началото на блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията и кулинарията.
Последвайте ни и в Телеграм