Варени, пържени, бъркани, а защо не и поширани – яйцата са предпочитана закуска за цялото семейство
Яйцето е малка съкровищница на полезни вещества. То съдържа ценни микроелементи – например селен, който е изключително важен за здравето на имунната система.
Лецитин, който предотвратява образуването на камъни в жлъчката и натрупването на „лош“ холестерол в артериите.
Съдържа също така холин, витамини D и A, Омега 3 мастни киселини, цинк и лутеин, които могат да предотвратят деменция.
Част от тези съкровища обаче се разграждат при топлинната обработка
Правилото е, че колкото по-кратка е тя, толкова повече полезни вещества остават в яйцето.
Например, ако то е рохко или за кратко изпържено в тигана, в него остава 80% от цялото количество витамин D, което то съдържа.
Същото се случва и при продължително варене.
За сравнение – ако яйцата са в ястие, което се пече във фурната 40 минути, от витамина остават само 40 %.
Яйчената закуска, освен полезна, може да бъде и много красива, ако я поднесете естетски.
Последвайте ни и в Телеграм