Всички сме имали онова страшно чувство, че до обяда остава прекалено много време, а стомахът далеч не е склонен да се съобразява с часовника, още повече ако закуската по някаква причина е пропусната.
Спасителният пояс идва под формата на брънч.
Идеята на брънча е хем да е питателен, хем да не е твърде тежък, за да не отнеме от енергията за оставащата част от деня. Най-често прибягваме до него в свободните уикенди, когато спим до късно. Удобен е и за работещите на смени, които се хранят в непопулярни часове.
Гуинет Поутроу например не си пада по закуските, а е фен именно на тази форма на закуско-обяд – и за своите 47 г. е в перфектна форма. Друг е въпросът, че си ги позволява само в уикендите, а през седмицата спазва доста сериозна хранителна и тренировъчна дисциплина. Но ние няма да ви предлагаме тежки брънчове, за да не ви затрудняваме с излишни калории да се доближите до спортната й фигура.
Ако в съзнанието ви сандвичът непременно е нездравословна храна, то бързо ще ви разубедим. При изобилието от възможности на пазара днес, може да замените почти всичко вредно с нещо също толкова вкусно и далеч по-здравословно.
Поширано яйце с авокадо
Това е сравнително лесна рецепта, стига да сте на „ти“ с поширането.
Има няколко трика с тази техника и вероятно сами ще откриете за себе си най-лесния. Идеята е в загрята почти до точка на кипене вода внимателно да счупите яйцата (от възможно най-ниско и задължително да са пресни) и да запазите целостта на жълтъка. Варят се около три минути и се вадят с помощта на решетъчна лъжица.
Междувременно препичате филийки в тостера – ако искате да е диетично и здравословно, нека са пълнозърнести, намазвате ги с горчица и нареждате резени авокадо. Най-отгоре поставяте негово височество пошираното яйце.
Хрупкаво печено авокадо
Авокадото е пръв приятел на почти всеки, който иска да се храни разумно заради съдържанието на много мононенаситени мазнини. Как ще го комбинирате, избирате сами. Но ето един супер вкусен начин за приготвянето му, особено когато акцентът ви е да бъде здравословно.
Обеленото и нарязано авокадо се овалва в подсолено бяло или царевично брашно, след това в разбити яйца, а на края – в галета. Пече се около 10-15 минути на 180 градуса с вентилатор. Може да се сервира към всякакви видове сандвичи и върви с пресни зеленчуци. Най-честата комбинация е с домати.
Препечена филийка с фета и яйца
Яйцата се варят 7 минути, след което се охлаждат, белят и нарязват на тънки шайби. Сиренето фета се намачква в купа с пресен лимонов сок, зехтин, сол и черен пипер. Намазва се върху препечена филийка от плодов или пълнозърнест хляб, редят се яйцата и най-отгоре може да поръсите с нарязан на ситно пресен чесън или естрагон.
Филийка с яйца и спанак
Лечебните свойства на спанака се комбинират чудесно с богатите на хранителни вещества яйца.
Задушете в тиган за съвсем кратко зеленолистния зеленчук в малко масло със скилидка чесън и чукнете отгоре две яйца (бройката зависи от това колко сте гладни). Настъргвате сирене, подходящи са Бри и Камембер. Това е всичко – може да го сервирате с препечена филийка и тя отново да е пълнозърнеста.
Сандвич с бекон и сирене
Не се отказвайте веднага само заради бекона. Ако ползвате английски – той е с доста по-малко мазнини от класическия бекон. Можете да замените и белия хляб с пълнозърнест. Другите нужни продукти са сирене пекорино, яйца, масло, горчица и свежи зеленчуци по ваш избор.
Беконът се запича леко в тиган (може и на плоча, ако имате опцията), върху него се чуква яйцето и може да си оставите жълтъка леко рохък. Изпичате и филийките хляб. В оригиналната рецепта и това би трябвало да стане на плоча, но може да го направите и на котлона, в тостера и дори във фурната.
Докато са топли, ги намажете с масло, за да се разтопи върху тях и наредете яйцето и бекона. Добре е за малко да се задуши под капак. За финал добавяте зеленчуци – например чери домати, зелена салата или каквото въображението ви диктува.
Всички тези идеи, разбира се, можете да развивате, както опитът и вкусът ви позволяват. Най-важното е да го приготвяте с желание и да хапвате с удоволствие. И помнете, че сте си спестили не малко пари, приготвяйки ги вкъщи.
Последвайте PRESSTV вече и в Telegram