„Хормонът на любовта“ пази имунната система

Окситоцинът, известен още като хормонът на любовта, има важно значение за настроението ни и психологическото ни състояние – той активира чувството на нежност, емоционална привързаност и спомага за укрепване на имунната система.

Организмът не може да си набави окситоцин чрез външен прием. Този факт прави хормона наистина уникален. При хората окситоцинът се освобождава при прегръщане, докосване и при оргазъм и при двата пола.

Да си набавиш нужното количество окситоцин изглежда е съвсем просто – трябва само да прегърнеш или да целунеш някого, когото обичаш.

Затова защо не подарите на любимата едно прекрасно колие с молекулата на окситоцина? Това определено ще завиши нивото на хормона на любовта.  „Обичам те“ изписано на езика на биохимията:

Окситоцинът е единственият любовен еликсир, който наистина работи.

Няма по-ефикасен от него в това отношение. Той е в основата на силните чувства между влюбените и е предпоставка за заздравяване на интимността и доверието. Окситоцинът се секретира в големи количества по време на секс, като високите му нива повишават сексуалната възбуда.

Привличането между партньорите също е пряко свързано със секрецията на любовния хормон.

Любовният хормон влияе положително на всяка една система в тялото ни. Ето за кое се смята, че окситоцина помага най-много:

  • Помага за преодоляване на социалната тревожност и страховете. Окситоцинът има голям потенциал за лечение на тревожност и депресивни разстройства.
  • Премахва болката. Противовъзпалителните свойства на окситоцина са научно доказани. Той е мощно собствено средство на организма в борбата срещу болката и възпаленията.
  • Подобрява храносмилането. Стресът влияе много зле и на храносмилането. Полезните бактерии в червата умират, а намаляването на количеството им води до поява на стомашно-чревни разстройства. Окситоцинът повлиява благоприятно този проблем и връща нормалния ритъм на работа на храносмилателната система.
  • Влияе на имунната система. От всички тези ползи „най-доволна“ е имунната система. След като всичко останало в организма е наред, тя функционира нормално и предпазва от навлизане на болестотворни агенти.

Не забравяйте, че при всяка една усмивка, която дарявате на човека срещу вас, когато докосвате любимия вие предизвиквате действието на окситоцина в себе си и в него. 

Автор: Денис Топов

Наука бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram