Това е най-редкият паспорт в света

Суверенният военен орден на Малта – известен още като Малтийските рицари – не е просто религиозен католически орден с почти 1000-годишна история. Той не е и просто организация за хуманитарна помощ с многомилионен бюджет, чиято дейност включва бежански лагери и програми за подпомагане при бедствия в около 120 държави по света.

Това е и суверенна държава със статут на наблюдател в ООН и собствена конституция, но, необичайно, без никаква територия. Издава регистрационни номера на автомобили – без да има пътища, по които да се движат – и собствени марки, валута и паспорти. Това припомня Си Ен Ен.

Рицарите възникват като рицарски орден в Йерусалим около 1099 г., а през 1530 г. испанският крал им подарява Малтийския архипелаг. Наполеон Бонапарт принуждава рицарите да напуснат Малта по време на френското нашествие през 1798 г., а в наши дни седалището на ордена е в Рим. Даниел де Петри Тестаферата, базираният в Малта президент на Ордена, казва пред CNN, че само около 100 от 13 500-те рицари, дами и капелани, които сега са разпръснати по целия свят, живеят на Малтийския архипелаг.

Първите паспорти са издадени от Малтийския орден през XIII в., когато негови дипломати пътуват до други държави с документи, удостоверяващи ролята им на посланици. След Втората световна война използването на дипломатическия паспорт придобива характеристиките на паспортите, използвани в други държави.

Днес в обръщение са само около 500 дипломатически паспорта, което го прави най-редкия паспорт в света.

Пурпурният паспорт на Ордена (може би в знак на почит към кръвта на Христос) е запазен за членовете на Суверенния съвет и ръководителите на дипломатически мисии и техните семейства. Той е украсен със златни букви, на които е изписано името на организацията на френски език: „Ordre Souverain Militaire de Malte“, и с герб.

„Орденът издава паспорти на членовете на своето правителство за срока на мандата им“, казва де Петри Тестаферата. Паспортите на великите магистри са валидни за най-дълъг период, тъй като те се избират за 10 години, могат да служат два мандата и трябва да се пенсионират на 85 години. Другите паспорти са валидни за четири години и се използват само за дипломатически мисии. Паспортите имат 44 страници с воден знак с малтийския кръст без много други символи – без изображения или цитати.

Според Де Петри Тестаферата две трети от членовете на Шенгенското пространство признават дипломатическия паспорт и орденът работи в тясно сътрудничество с много държави без официални дипломатически отношения като Франция, Обединеното кралство и Съединените щати.

Осигуряваме бързи медицински и хуманитарни доставки на жертви на конфликти или природни бедствия. Управляваме болници, линейки, медицински центрове, домове за възрастни хора и инвалиди, кухни за бедни и пунктове за първа помощ“, обяснява де Петри Тестаферата.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram