Риба, погачи и корабни сирени: България отбелязва Никулден

6 декември 2021 15:16

Никулден е! Празникът се отбелязва подобаващо в много градове от страната.

Още от вчера, а и днес, хората се редят на дълги опашки по пазари и магазини, за да купят риба, която е и символът на 6 декември.

По традиция на трапезата е хубаво да има шаран. Освен него обаче може да изберете и нещо друго, тъй като разнообразието от риба е голямо. 

В Бургас празникът е на особена почит и това не е случайно. В морския град кораби отправиха със сирени поздрав от морето към хората по случай празника на града – Никулден. Те представиха атрактивно водно шоу край Морската гара. Плавателните съдове се включиха зрелищно в програмата по случай празника. 

С военен ритуал по издигане на знамената на Община Бургас, Република България и Европейския съюз продължиха честванията в морския град. След церемонията в градинката до Часовника бе осветен празничен курбан за здраве и благополучие, приготвен от Регионален исторически музей-Бургас.

Според един от обичаите, се разчупва празнична погача. При изпълнението на обреда стана ясно, че в предстоящата година ще се родят повече момичета. Много деца, които празнуват своя имен ден на Никулден, станаха част от традиционната празнична снимка, която организира Община Бургас. И тази година тя е в електронен формат, заради мерките за здравна безопасност.

Златната Стефани Кирякова аплодира 250 малки грации на никулденски турнир. Организатор беше КХГ “Черноморец“ с подкрепата на Община Бургас.Златната Стефани Кирякова аплодира 250-те малки грации от 6 клуба от страната. 

Олимпийската шампионка от Токио дори се включи активно в импровизирани игри и танци с бъдещите си наследнички на подиума. Празничното шоу с много настроение поведе бога на морето Нептун.

По стара традиция в Бургас с литийно шествие и хвърляна на венци и цветя в морето бе почетена паметта на загиналите рибари и моряци. Представители на бургаското православно духовенство отслужиха заупокойна молитва на Моста, където завърши процесията

В някои градове в страната раздаваха безплатно и рибна чорба. Това се случи в Ловеч, където Никулденското ястие беше осветено от отец Михаил Ковачев с пожелания за здраве към събралите се хора.

Във Видин празникът започна със тържествена света литургия в храм „Св.Николай“, отслужена от видинският митрополит Даниил. След службата беше раздаден рибен курбан за здраве.

В храм „Свети Николай Чудотворец“ в Пловдив за големия църковен празник Никулден светата архиерейска литургия беше водена от пловдивският владика митрополит Николай. 

Разбира се, и в София, днес на трапезата на много семейства ще има риба. В почти всяка голяма фамилия има по един именик. Към края на 2012 година Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България.Фотограф: БТА/БГНЕС/Община Бургас

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram