Паник атаките – какво могат да ни причинят и как да се спасим


Паник атаките (наричани още „тревожни атаки“ или „панически пристъпи“) представляват кратки, но изключително интензивни пристъпи на тревожност, които са съпроводени от физическите симптоми на страха: ускорено сърцебиене, задух, замаяност, треперене и мускулно напрежение. Тези епизоди могат да бъдат изключително редовни и неочаквани, като често не са свързани с очевидна причина или истинска заплаха за живота и здравето. Една паник атака може да продължи от броени минути до половин час, но физическите и емоционалните последици от нея траят до няколко часа. Паническите пристъпи стават все по-разпространени, като по последни оценки около 35% от населението ще изпитат подобен епизод в даден момент от живота си.

Такъв е и случаят на футболиста Нико Емпен. Пред журналистите от „Дойче веле“ той споделя, че дори е влязъл в клиника за шест седмици, за да се справи с проблема. Страхът му бил отключен след сърдечния арест на терена на датския национал Крис Ериксен през 2021 г.

Според специалисти паник атаките са лесни за лечение. Психиатърът д-р Франк Хелмих твърди, че е редно за психичните заболявания да се говори така, както за физическите./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram