Основни техники при приготвяне на пилешко месо – задушаване, на пара, пържено

Ds olil

Поредната статия, с която гостувам на сайта на Градус като гост блогър, съдържа полезни съвети за приготвяне на пилешко месо с използване на различни техники.
Споделям я и тук с надеждата, че ще бъде полезна на младите ентусиасти в кухнята и ще им помогне да станат по-уверени и добри готвачи.

Задушено, на пара или пържено – изберете сами.


Приготвянето на месо на пара е типично най-вече за детската и диетична кухня. В последно време все повече хора се придържат към принципите на здравословното хранене и това безспорно е един добър избор.

Готвенето на пара е процес, при който не е необходима мазнина, защото продуктите нямат контакт с източника на енергия. Този метод е най-подходящ при приготвяне  най-вече на постни риби и крехки зеленчуци, но могат да се приготвят и вкусни пилешки ястия.

Обикновено, за готвене на пара са необходими два съда – един основен и друг с решетесто дъно, поставен върху основния. В основния съд се налива около 3-4 см. Вода, която не трябва да влиза в контакт с горния съд. Месото се поставя в съда с надупчено дъно и се захлупва с капак. Водата трябва да ври през цялото време на готвенето. Ако към нея се добави малко бяло вино или подправки , това ще се отрази добре на вкуса на месото. Днес на пазара има най-различни уреди за готвене на пара, които позволяват готвене на няколко нива, което е чудесна възможност за приготвяне едновременно на месото и гарнитурата към него. Това пък дава възможност на семейството да бъде поднесено здравословно и вкусно ястие.

Най-подходяща част от пилето за готвене по този метод е бялото месо. Готвенето на пара позволява в месото да се запазят всички минерали и полезни вещества. Освен това, не без значение е, че пилешкото филе на пара съдържа по-малко калории.

  Мнозина смятат, че месото , приготвено на пара, е безвкусно и безинтересно като ястие. Затова, когато приготвяте  ястия от пилешко месо на пара проявете въображение и страст. Може да готвите както цели парчета пилешко филе, така и филе, нарязано на по-малки късчета. Ще получите добър резултат, ако предварително мариновате и овкусите месото като втриете в него пресни или сухи билки, сол и черен пипер. Готовото месо може да поднесете  с подходящ сос за повече сочност и вкус.

Задушеното е вкусно!

Задушаването е процес, при който предварително запърженото месо се вари в малко количество течност, в присъствие на подправки, ароматни зеленчуци или сосове. Добре е да използвате добре загряти съдове с дебело, незалепващо дъно, в които да запечатате от всички страни оваляните в подправки и малко мазнина пилешки късчета. По този начин ще запазите соковете в месото и то ще остане сочно. Може да задушавате месото както в съдове с добре прилепнал капак – тенджера или тиган, така и в тенджера под налягане, това значително ще намали времето за приготвяне.

 Опитайте се да гответе на бавен огън, защото така ястието става най-вкусно. Правилото на нашите баби да оставят ястието да къкри в края на печката важи в пълна сила.

Когато  пилешкото месо е запечатано от всички страни до приятен загар, го преместете в топъл съд под капак, а в същия съд и мазнина, в които сте го готвили,  добавете зеленчуци според избраната рецепта. Гответе ги на същия принцип и, когато са готови, прибавете месото към тях заедно с  малко количество течност, подправки или готов сос до достигане на кулинарна готовност.

 Пилешкото месо се комбинира добре с лук, гъби, чесън, целина, моркови, тиква, картофи и пащърнак, а като подправки може да използвате мащерка, магданоз, риган, дафинов лист, розмарин или др. според предпочитанията на вашето семейство.

За да бъде по-ароматно ястието може да добавите бульон или бяло вино. Имайте предвид, че течността трябва почти да покрива месните късове. Ако искате да придадете финост и плътност на соса, 1-2 минути преди да изключите котлона,  добавете малко течна готварска сметана и свежи подправки.

Може да задушите пилешкото месо и без предварително запържване. Това е здравословен метод, който се използва в диетичната кухня. В този случай поставете месото и зеленчуците в съда за готвене, добавете малко мазнина и течност и задушавайте на слаб огън плътно под капак.

Да или не на пърженето?

Безспорно е, когато говорим за техники на приготвяне на месото, че пърженето не е от най-здравословните методи. Но е факт, че ястията, приготвени по този начин, са едни от най-вкусните. Всеки един от нас избира как да приготвя храната си, и е добре да има правилната и полезна информация относно това как да постигне най-добрия резултат.

Два са основните метода на пържене при пилешкото месо – в малко количество мазнина и в маслена баня.

В първия случай на дъното на съда се излива малко количество мазнина, която се загрява до около 160 градуса и в нея парчетата месо се изпържват добре от всяка страна до образуването на златиста коричка по повърхността на месото, която не позволява на соковете му да изтекат. Добре е предварително да овкусите порциите месо с малко черен пипер, сол и любими подправки.

Ако решите да изпържите месото в маслена баня, ще ви е нужно по-голямо количество мазнина, така че тя да обгръща месото отвсякъде. Поради тази причина изберете по-дълбок съд и загрейте мазнината повече – до 180 градуса. Бъдете внимателни и не допускайте при загряването мазнината да започне да пуши – това е знак, че сте превишили температурата и са се отделили вредните за здравето свободни радикали. Ако това се случи, не я използвайте, сменете я.

При маслената баня по цялата повърхност на месото се образува равномерна коричка, която съхранява соковете на месото и го поддържа сочно. По този начин може да приготвите и панирани парчета пилешко месо. Добре е приготвеното по този начин месо да бъде поднесено със свежа салата и пресни зеленчуци, за да има баланс.

По време на пърженето в мазнината се образуват вредни за здравето вещества, затова не я използвайте отново за друго готвене..

Въпреки, че пърженето крие някои рискове за здравето, вие може да избирате мазнините, с които да готвите. Доста противоречиви са мненията на специалистите относно качествата на мазнините, подходящи за готвене при по-високи температури, но е добре да избягвате трансмазнините, палмовото масло и нискокачествения зехтин, както и рафинираните масла. Ако имате възможност,  избирайте мазнини с висока точка на кипене като масло от авокадо или кокосово масло  например.

Онези от вас, които обичат вкуса на пърженото пилешко месо, но не желаят да изневерят на здравословните си принципи, могат да изберат модерните уреди за пържене с горещ въздух.

Бъдете отговорни към здравето си, но не се ограничавайте.  Експериментирайте и радвайте семействата си с разнообразна, вкусна и питателна храна.

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Последвайте ни и в Телеграм