Новогодишните цели и как да ги постигнем?

Не вдигайте летвата твърде високо

Да отслабна! Да си купя нова кола! Да спестявам повече! Да съм по-щастлив/а! Това са едни от най-честите новогодишни цели, които хората си поставят на 31 декември. Всеки смята, че от 1 януари ще бъде нов човек и ще направи промяната, за която мечтае вече 12 месеца.

В повечето случаи обаче нещата не потръгват както ви се е искало и обещанията остават на заден план. И така вече години наред. Според U.S. News, около 80% от новогодишните цели се провалят. Затова, ако и вие сте един от тези, които се отказват от казаното, бъдете спокойни – не сте сами!

2020 година обаче се показва на хоризонта и с нея се поставя началото на едно ново десетилетие. Според китайския календар, това ще е годината на металния плъх, който е символ на парите и благополучието. Време е всеки от нас да започне новите 10 години с обещания, които наистина ще спази.

С малки стъпки към големия успех

Как става това? Как може да постигнем всичко, което искаме през следващите 12 месеца? Истината е, че не може! Големите цели всъщност се оказват пречката, която не ни дава възможност да постигнем дори и малките мечти, които имаме. Според психолога Кейти Сандлър, хората трябва да си поставят реалистични цели, а не да хвърчат високо в облаците.

„Проблемът е, че хората вдигат летвата твърде високо. Това не означава, че не искате промяна, а че не си поставяте малки и реалистични цели, които да постигнете за кратко време. Вместо това вие искате веднага да скочите на голямата мечта“, казва Сандлър пред Insider.

Според нея, човек трябва да мисли за процеса на промяната, а не само за нейния резултат. Например, ако искате да отслабнете и следвате метода „яж здравословно и тренирай редовно“, най-вероятно ще бъдете разочаровани от резултата. „По-добре приемете факта, че трябва да работите с професионалист, който да обясни къде имате проблеми и защо напълнявате“, съветва Кейти.

Тя добавя, че същото е и при работния процес. Хубаво е да помислите как да стигнете до желаната цел и с какви средства да си помогнете, а не да се фокусирате върху бързия успех.

Според статистиката, американците най-често си пожелават през новата година да отслабнат, да тренират повече или пък да се хранят по-здравословно. Според Сандлър обаче, тези неща са доста общи. Тя признава, че има метод, по който работи от години и по този начин помага на своите клиенти.

„Наричам го разбиване. Целта е да разделите новата година на по три месеца и да си поставяте цели за всеки един от тези периоди“, казва тя пред Insider. Според нея, така човек ще постига малки цели, но накрая на годината ще се обърне назад и ще осъзнае, че всъщност е сбъднал всяко едно от обещанията си.

„Например, може да си поставите за цел да живеете за момента, а не да се чудите какво крие бъдещето. Също така, оставете си време да пътувате и си изберете период от трите месеца, в които ще се целите точно в това“, добавя Сандлър.

Не на големите обещания!

Това, което трябва да избягвате, е да не си правите огромни обещания към себе си. „Не си казвайте, че ще отслабнете драстично през следващите месеци. Вместо това помислете от какво може да се откажете и си обещайте, че ще се придържате към по-стриктен хранителен режим“, съветва Сандлър.

Най-важното, според нея, е да не обвързвате щастието си през следващата година с някое от обещанията си. „Не си казвайте, че трябва да постигнете това или онова, за да бъдете щастливи“. Това може да повлияе на емоционалното ви състояние, ако се случи така, че не успеете с това, което сте си обещали. /КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram