Най-добрите градове за кафе в света

10 града, които ще изпълнят вашите кофеинови мечти

Когато обичате кафе, няма как да избягате от това. Няма спор, можете да откриете чаша от него навсякъде по света, но истинските познавачи са твърде изтънчени, за да пият от каната в закусвалнята на ъгъла.

Когато пътуват, любителите на кафето държат да знаят как да избегнат нискокачественото кафе, което се сервира в повечето хотели.

Има градове, които се дефинират от своята кафе култура, и те не бива да останат непосетени.

Независимо дали обичате или мразите Starbucks, веригата със сигурност ще просъществува още доста време.

Тя е създадена в Сиатъл, така че люлката на грънджа е задължителна, ако държите на латето.

И все пак има по-добри градове, ако сте истински любители на кафето.

Корените на Stumptown са в Портланд, което би трябвало да го направи претендент за най-добър град на кафето в САЩ; от друга страна, Сан Франциско има повече кафенета на глава от населението, а Хонолулу заслужава признание за това, че е столицата на единствения американски щат, който всъщност произвежда сам кафе на зърна в комерсиални мащаби.

Прескочете от другата страна на земното кълбо в Италия, където италианците толкова са запалени по кафето, че са създали почти ненадмината кафе култура.

Почти във всяко домакинство има macchinetta – поставяща се на печката алуминиева „кубинска кафеварка“, и е рядкост да видите някой да пие кафе в хартиена чаша на улицата.

В Рим кафето е изживяване, момент, на който да се насладите и към който да проявите уважение.

Всъщност пътешествие до Милано е вдъхновило Хауърд Шулц да промени Starbucks към сегашната идентичност на веригата – не само като доставчик на кафе, но и като обществено място за срещи.

Заради променливите, свързани с правенето на чаша кафе — произхода на кафето и качеството му, печенето, температурата, налягането на водата, баристите, стила на пиене — да не говорим пък за разликите в личния вкус, не е лесно да съставим категоричен списък с най-добрите кафета по света.

Но има някои градове, които определено си заслужават да ги посетите, ако се надявате да се насладите на изкуството на кафето.

За да подготвим този списък, взехме предвид броя кафенета във всеки град, класацията на града в списъци от източници като Travel & Leisure и BBC, и растежът на кафе културата в града.

Адис Абеба, Етиопия

Етиопия е сред най-влиятелните страни в света на кафето. Държавата, разположена на Сомалийския полуостров, е седмият по големина производител на кафе в света и има над 5000 различни вида кафе арабика, докато други страни като Бразилия и Колумбия имат само 20 вида.

Няма съмнение, че кафето, което ще получите в Етиопия, е добро. Традиционно етиопското кафе се пече ръчно и се приготвя в традиционен глинен съд за кафе.

Почти всички ресторанти и кафенета в града предлагат кафе и се счита, че там изживяването при пиене на кафе е сред най-добрите в света.

Проучването на кафенета като Tomoca и Mokarara в Адис Абеба е крайно препоръчително, а участието в етиопска кафе-церемония трябва да е неотделима част от всяко запознаване с етиопската култура.

Ванкувър, Канада

Ванкувър е град на микропроизводители, фирми за печене на кафе, просвета за кафето и отлични баристи. Изследване показва, че местните хора там предпочитат повече феър трейд и органично кафе, отколкото продукцията на комерсиалните вериги.

Независими кафенета и малки вериги от кафенета охотно демонстрират интересни кафе-разновидности като Clover и техники на приготвяне като употреба на вакуумен съд и колд преса.

Milano Coffee, фирмата за печене на кафе от Ванкувър, е печелила награди за своето кафе, както и за своя майстор на блендовете, Брайън Търко, който е придал модерен и уникален подход на европейското еспресо във Ванкувър, когато е отворил своя магазин Gastown.

Milano е печелило три златни медала от италианския Международен институт за дегустатори на кафе.

Виена, Австрия

Глобалната консултантска фирма Mercer определя Виена като град номер едно с най-високо качество на живот вече за четвърта поредна година – пряк резултат от повишаващия се стандарт на живот в града, комплексна инфраструктура, ниски нива на престъпност, богата история и култура.

Част от тази култура включва и кафето; всъщност Виена се самоопределя като “кафе-столицата на света” и ЮНЕСКО е включил виенските кафенета като неотделима част от културното наследство на града.

„Откакто Виена бе домакин на Световния шампионат за баристи през 2012, започнаха да отварят врати независими кафенета в нов стил, а качеството на еспресо напитките стабилно се подобрява,“ казва виенският кафе-блогър Ламин Абдул-Малик.

Историческите кафенета на Виена са легендарни, така че не е изненадващо, че процесът на филтриране на кафе според някои източници е бил изобретен точно в Имперския град през 1683 г.

В града има многобройни кафенета, включително прочутото Cafe Central, считано за едно от най-красивите в света, и Aida, малка верига от около тридесет кафенета в стил 50-те години, които са придобили култов статус в града.

Рейкявик, Исландия

Жителите на скандинавските държави имат най-голяма консумация на кафе на глава от населението в глобален мащаб, така че има смисъл, че Рейкявик иска да гарантира на гражданите и туристите си качествен кафеинов продукт.

Някои твърдят, че посветеността на кафето там граничи направо с фанатизъм.

Лиз Клейтън, автор на Nice Coffee Time, счита Kaffitar, една от по-големите вериги от кафенета в града, за изключителна.

Много от най-добрите и награждавани исландски кафе баристи правят кафе там. “Тезгяхът в Kaffitar объркващо е затрупан с всичко – от сладкиши и листчета с хороскопи до чайници и филтърни кафеварки Hario, и можете да поръчете всичко: от фамилията еспресо до сезонна селекция от неблендирани кафета от точно определен регион, като всички те са добре представени от екипа.”

Друг фаворит е Kaffismija Islands, където кафето се пече на място в къща, адаптирана за нуждите на кафенето. “Няма да откриете по-добро кафе в Рейкявик, и няма да откриете такова кафене никъде другаде.”

Хонолулу

Не оставяйте спокойната хавайска култура да ви подведе; хавайците са изключително сериозни по въпроса с кафето си.

Хонолулу е трети в САЩ по брой кафенета на глава от населението, а е и столица на единствения щат в страната, който сам отглежда кафе в комерсиални мащаби. Кафето кона от остров Хаваи се отглежда в пореста, богата на минерали почва, образувана от вулканите и горещото слънце на острова, и поради това вкусът му е уникален.

Рим

Рим постоянно се оказва в списъците с най-добри градове, когато става дума за кафе.

Според CNN, най-добрите баристи в Италия са избрали Рим за свой дом, което има смисъл, като се има предвид, че там се пият по пет или повече еспресота на ден, и кафе баровете и кафенетата се считат за почти “храмове.”

Когато се замислите, Рим дефинира начина, по който останалата част от света пие кафе. Капучино, лате и макиато са все италиански понятия, а пиенето на кафе в Италия е изживяване, предизвикващо наслаждение.

Спирането за чаша кафе, дори и да сте на крак, е по-разпространено от вземането на кафе за консумация за из път, и римляните спазват правила от рода на “никакво капучино следобед”. Живеещият в Рим и Париж писател Дейвид Дауни счита Caffe Sant’Eustachio за едно от най-добрите кафенета в света.

Собственикът Роберто Ричи ръчно избира всяко зърно от съдържащото единствено арабика кафе в емблематичния бленд на кафенето. Кафето на зърна се пече бавно върху дървесина за гладко, меко и нискокиселинно кафе, което и местните хора, и туристите обожават.

Сан Франциско

Сан Франциско има най-много кафенета в САЩ на глава от населението според WalletHub, а данни от Foursquare показват, че той е на пето място в САЩ по независими магазини за кафе и кафенета на глава от населението.

Нови малки вериги от кафенета като Blue Bottle — радващият се на най-висок рейтинг кофишоп в града — и Four Barrel променят правилата за консуматорите на кафе, като предлагат неща като сифон бар с пет слота и отсъствие на Wifi.

Доказали качествата си с времето заведения като Caffe Trieste сервират кафе на местните хора още от 50-те години насам. Това са само част от причините Сан Франциско да се счита за един от най-добрите градове за консумация на кафе в света. Conde Nast Traveller счита кафето в градината на покрива на SFMOMA за произведение на изкуството.

Тайпе, Тайван

Силната кафе-култура на Тайпе и изобилието от уникални кофи-шопове спомага той да се окаже в списъка с най-добрите градове за консумация на кафе според BBC, USA Today и LifeHack.

Кафето на зърна там е висококачествено, прясно изпечено и приготвяно бавно за най-добър вкус. Незивисими кафенета като Barbie Cafe, Paper Plane и Melange имат култов статус. Smart Traveler ги поставя сред най-добрите в света, несъмнено донякъде и заради качествата на кафето на зърна, достъпно в Тайван.

Според различни източници, вносът на кафе в Тайван расте с повече от 7% годишно, като пазарът като цяло очаква растеж около 15 процента. Консумацията на кафе в страната е нараснала с 400% от 90-те години насам и е достигнала средно 100 чаши на човек годишно.

Това е град, който се е посветил на кафето и ръстът на броя малки кафенета и кафе-вериги го демонстрира недвусмислено.

“Независимите кафенета тук се конкурират не само по качеството на кафето си; има и силна тенденция всяко кафене да създава свои собствени емблематични напитки. В резултат на това независимите кафенета тук боравят по-авантюристично със съставките, когато създават уникалната си напитка,” казва Ван Лин, съосновател на Gabee Cafe.

Мелбърн, Австралия

Носителят на световна титла за бариста Пийт Ликата казва пред Travel & Leisure, че “Почти невъзможно е да откриете лошо кафе в Мелбърн.“

През 2013, Градът бе домакин на Urban Coffee Farm and Brew Bar, част от фестивала на храната и виното на Мелбърн, и на световния шампионат за баристи.

“Обиколки на кафе-културата” привличат туристи, докато местните предпочитат да посещават популярни магазини и заведения като Axil Coffeehouse Roasters в района Хотър на Северен Мелбърн и Dead Man Espresso в южната част на града.

Считан за кафе-столица на Австралия, Мелбърн глези жителите си с изобилие от места за пиене на кафе. Заведения като Market Lane Coffee доставят, пекат и сервират кафе от някои от най-добрите производители в света.

Хавана, Куба

Има хора, които считат кафето в Куба за собствена хранителна група. След спад в производството на кубинско кафе заради лошо време и правителствени съкращения, икономиката и браншът сега отново бележат растеж, за да отговорят на търсенето.

Много магазини и кафенета в града доставят и пекат местно кафе директно от планините Ескамбрай и Сиера Маестра, което прави кафето там едно от най-добрите, до които могат да се доберат ценителите на напитката.

Бившият британски депутат и финансов министър Филип Опенхайм толкова обича кубинското кафе, че е инвестирал милиони във възстановяването на Куба като най-голям износител на кафе в света.

Доколкото Хавана е столица на Куба – и присъства в списъка на BBC с най-добри градове за любителите на кафе, естествено е бумът в туризма и икономиката да бъде усетен най-много там.

Градът живее с „кафе кубано“ – солидно еспресо със захар, което се поднася с почти всяко ястие.

Старият град на Хавана е пълен с кафенета като Cafe El Escorial и Cafe de las Infusiones, където традиционното кафе се прави по перфектен начин по поръчка, наравно с още дузина други напитки. Гостите, които имат изглед към един от най-натоварените площади в Куба, остават там с часове. /КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram