Мисли и отслабвай: Как да се разделим с излишните килограми без движение

Професионалните шахматисти изгарят до няколкостотин килокалории по време на състезание и отслабват с по няколко килограма. При решаването на сложни математически задачи и по време на изпит мозъкът изразходва между 30 и 40 % повече енергия от обичайното. Американски учени са решили, че това е един от начините за справяне със затлъстяването, от което страдат все повече млади хора.

През 2018 г. шахматният турнир на остров Ман става поле за научни изследвания. Към някои от състезателите са били закрепени уреди, отчитащи сърдечната дейност и изразходването на енергия. Станало ясно, че някои от участниците, без да помръднат от мястото си, са изгорили не по-малко калории, отколкото плувците или бегачите.
Руският гросмайстор Михаил Антипов за двучасов изтощителен умствен двубой е изразходил 560 килокалории, което се развява на 8 километра бягане или 1 час активно плуване. Пулсът на съперника му Хикару Накамура по време на състезанието периодично се е повишавал до 130 удара в минута, което също е довело до сериозна изразходване на енергия.

Анатолий Карпов при състезанието срещу Гари Каспаров за световната титла е отслабнал с 9 килограма. Вярно, че двубоят им продължи почти половин година, но въпреки това резултатът е впечатляващ.

Френски учени обясняват подобни процеси в организма със стреса. Когато се разиграва партия, пулсът и дишането на състезателите се увеличават, което в крайна сметка се отразява на метаболизма.

Мозъкът на възрастен човек използва до 20% от произведената от тялото енергия. При децата и подрастващите тези показатели достигат до 60%. Колкото по-интензивна е умствената дейност, толкова повече храна е необходима за „сивото вещество“.

При решаването на сложни математически задачи, например, или при усвояването на нова информация се изразходват повече калории, отколкото ако гледате филм или почивате.

Това са доказали канадски учени, които помолили група доброволци да решат на компютър няколко задачи за памет и концентрация, да научат наизуст откъс от художествен текст или просто да си почиват. Било е измерено количеството на захар в кръвта, което позволява да се направи косвена оценка на количеството енергия, необходима за умствената дейност.

Мозъкът е единствения орган, който се храни с продуктите на разграждането на глюкозата от кръвта.

Оказало се, че работещите на компютър и тези, които е трябвало да учат текст наизуст, са изгорили, съответно 250 и 200 килокалории повече, отколкото почиващите. Вярно е, че нивото на кортизол – хормона, който участва в развитието на стресови реакции, е бил повече при първата група.

Според учените, мозъкът сам по себе си изразходва много енергия, но стресът и емоционалното напрежение могат да увеличат разхода на енергия с 30-40%. Такива са били показателите на студенти няколко дни преди и по време на изпит. Колкото повече наближавало времето до тестирането, толкова повече енергия била необходима. Оказало се, че 72 часа преди изпита изразходваната енергия била с около 750 килокалории повече от обичайното, а в самия ден на изпита – с 1000 килокалории.

Според британски експерти, мозъкът на хора, които мислят по-бавно, за разлика от тези с пъргав ум, по време на тестове за памет и концентрация ще изразходват много повече енергия.

Разбира се, съществува и коренно противоположна позиция, според която, колкото по-съобразителен е човек, толкова по-високо е количеството глюкоза в кръвта му, което на свой ред показва количеството енергия, необходима за работата на мозъка.

Въпреки това учените подчертават, че при възрастните е малко вероятно да отслабнат само от напрягане на ума. Намаляването на телесната маса при деца на възраст между 5-6 години е свързана с големия енергиен разход, необходим за развитие на интелекта. С годините количеството енергия, необходима на мозъка, намалява, след което започва и качването на килограми. /КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram