Крем карамел в райска ябълка и с какво плодът е полезен за здравето

Райската ябълка е уникален плод, който не всички обичат, но е толкова полезен, че не заслужава да се пренебрегва. Божественият плод е витаминозна бомба, известна с лечебните си свойства от векове.

Екзотичното растение произлиза от семейство Абаносови. Пътят на оранжевото бижу започва от Япония и Китай и стига до Америка и Средиземно море през 18 век, като първото му гостуване в България датира от 1935 г. Характерно за този вид плод е, че се отглежда предимно в субтропичния климатичен пояс, като по-голяма част от сортовете издържат при изключително ниски температури.

Заради високото съдържание на танин европейците дълго време наивно са смятали, че райската ябълка е напълно неприложима за консумация от човека. В миналото лечителите са я използвали за възстановяване на хора след продължително боледуване.

Най-голямото богатство на райската ябълка е растителната захар, която се съдържа в нея. Тя се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, при високо кръвно налягане заради пикочогонното си действие, разказват познавачи.

Консумацията на 3-4 плода дневно е достатъчна, за да нормализира кръвното по естествен път без лекарства. Съдържанието на пектинови вещества действат успокояващо при стомашни болки, помагат при проблеми със стомашно-чревния тракт, а танините предпазват чревната флора. Високото съдържание на желязо, калий и магнезий е препоръчително при анемия и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Плодовете на райската ябълка влияят отлично и върху заболявания на щитовидната жлеза, тъй като са богати на йод. Препоръчват се най-вече при тиреотоксикоза. Плодът е отлично средство за профилактика и на атеросклероза.

Сладко от райска ябълка

Райската ябълка е чудесен избор за тези, които преди новогодишните празници са решили да се вталят. Плодът доставя на пазещите диета ценни хранителни вещества, не съдържа много калории и най-вече утолява ефективно и за дълго глада.

Най-често се препоръчва консумацията на райска ябълка в суров и непреработен вид, тъй като по този начин се запазват в пълен състав всички ценни вещества. Въпреки това от вкусния божествен плод могат да се приготвят несравними сурови плодови десерти, торти, плодови и плодово-зеленчукови салати, шейкове, сурово сладко и изобщо всякакви вкусотии, каквито въображението ви може да сътвори.

Крем карамел в райска ябълка

Рецепта на Цветелина Норчева

Необходими продукти:

  • 24 бр. ябълки (райски)
  • 400 мл прясно мляко
  • 4 бр. яйца
  • 1 саше ванилия
  • ½ ч.ч. захар

Начин на приготвяне:

Избиpaмe нaй-твъpдитe ябълĸи, зa дa издъpжaт пeчeнeтo. Измивaмe дoбpe и изpязвaмe ĸaпaчeтaтa. C мaлĸa лъжичĸa издълбaвaмe дo cpeдaтa ĸaтo внимaвaмe дa нe cпyĸaмe oбвивĸaтa. Peдим в тaвaтa.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram