Комета, появяваща се веднъж на  50 000 години, доближава Земята

Кометата, преминаваща покрай Земята веднъж на 50 000 години, може да бъде забелязана с просто око, съобщава PHYS.ORG.

Новооткрита комета може да бъде видима с просто око, докато минава покрай Земята и Слънцето през следващите седмици за първи път от 50 000 години, казаха астрономи.

Кометата се нарича C/2022 E3 (ZTF) след преходното съоръжение Zwicky, което за пръв път я забеляза да преминава покрай Юпитер през март миналата година.

След като пътува от ледените части на нашата Слънчева система, тя ще се доближи най-близо до Слънцето на 12 януари и ще премине най-близо до Земята на 1 февруари.

Ще бъде лесно да се забележи с добър бинокъл и вероятно дори с просто око, при условие че небето не е прекалено осветено от градските светлини или Луната.

Кометата „ще бъде най-ярка, когато е най-близо до Земята“, каза Томас Принс, професор по физика в Калифорнийския технологичен институт, който работи в Zwicky Transient Facility, пред AFP.

Кометата се състои от лед и прах и излъчва зеленикава аура. Тя е с диаметър от около километър, каза Никола Бивер, астрофизик от Парижката обсерватория.

Това я прави значително по-малка от NEOWISE, последната видима с невъоръжено око комета, която премина покрай Земята през март 2020 г., и Хейл-Боп, която премина през 1997 г. с потенциално опасен диаметър от около 60 километра.

Въпреки че кометата ще бъде най-ярка, докато преминава покрай Земята в началото на февруари, по-пълната Луна може да затрудни забелязването й.

За Северното полукълбо Бивер предложи, че ще бъде видима в последната седмица на януари, когато кометата преминава между съзвездията Малка и Голяма мечка.

Новолунието през уикенда на 21-22 януари предлага добра възможност за любителите на звездите, каза той.

„Можем също да получим приятна изненада и обектът може да бъде два пъти по-ярък от очакваното“, добави Бивър.

Последният път, когато кометата премина през Земята, е бил през периода на горния палеолит, когато неандерталците все още са бродили по Земята.

Принс каза, че следващото посещение на кометата във вътрешността на Слънчевата система се очаква след още 50 000 години.

Но Бивър твърди, че има възможност след това посещение, кометата да бъде „изхвърлена за постоянно от Слънчевата система“.

Кометата ще бъде наблюдавана отблизо с космическият телескоп Джеймс Уеб. Той обаче няма да прави снимки, а вместо това ще изучава състава на кометата, каза Бивър.

Колкото по-близо е кометата до Земята, толкова по-лесно е за телескопите да измерват нейния състав, допълва Принс.

Този „рядък посетител“ ще ни даде „информация за обитателите на нашата Слънчева система далеч отвъд най-отдалечените планети“, добави той.

Фокус

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram