Защо не трябва да се отказвате напълно от алкохола

Консумацията на алкохол е един от най-вредните навици. Австралийски учени разкриха какво ще се случи с тялото ни след пълното отхвърляне на алкохола. 

Оказва се, че в този случай вредата превишава ползите. Според скорошно проучване на учени от Австралия, малките дози алкохол могат да намалят риска от развитие на метаболитен синдром. 
Повече от две хиляди души са участвали в лабораторни изследвания. Доброволците са били разделени в няколко групи. На първата група е било забранено да консумира алкохол. На участниците от втората група е било разрешено да консумират по 100 грама алкохол, но не повече от обявената доза. 

На финала учените анализират данни за здравето на доброволците, участващи в експеримента. Те стигат до заключението, че общото здравословно състояние на тези, които консумират умерени количества алкохол, е значително по-добро от това на тези, които напълно се отказват от консумацията на спиртни напитки.

Изследователите твърдят, че алкохолът помага за намаляване на вероятността от развитие на метаболитен синдром. Освен това експертите смятат, че алкохолът, консумиран в малки количества, може да окаже положителен ефект върху други органи, например върху сърдечно-съдовата система. Установено е, че той намалява риска от диабет./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram