Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

На всеки Великден децата в цял свят се впускат в търсене на яйца, скрити от Великденския заек из къщата и градината им. Милиони шоколадови яйца биват купувани, подарени и консумирани, а козунаците изпълват рафтовете на всеки супермаркет.

Великден е християнски празник, който се празнува по целия свят и отбелязва възкресението на Исус Христос след разпъването му на кръста. Как тогава зайците, кифличките и яйцата са се превърнали в асоциация с това религиозно събитие? Отговорът се крие в предхристиянската епоха, като много от темите на Великден се коренят в езическите традиции.

Великден се пада в период от годината, известен като пролетно равноденствие, когато продължителността на нощите в Северното полукълбо става еднаква с тази на дните. Пролетта е време на обновяване и възраждане, когато зимата започва да отминава с обещанието за по-дълги и слънчеви дни. В продължение на хиляди години хората от различни култури отбелязват и празнуват равноденствията и слънцестоенията (най-дългите и най-късите дни в годината).

Предхристиянският древен свят е изпълнен с истории за възкресение около пролетта. Една от най-старите цивилизации в света – шумерската, живяла в Южна Месопотамия (днешен Южен Ирак), записва историята на своята богиня Инана върху глинена плочка около две хиляди години преди Христа.

Източник: Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *