Ендокринолог: Междинните сезони са предизвикателство за организма


Пролетната умора е свързана със смяната на сезоните, с промяната в атмосферното налягане, с промяната в климатичните условия, със слънцестоенето. Всичко това води до стрес за организма. Това каза специалистът по ендокринология и болести на обмяната д-р Райна Стоянова в предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Междинните сезони са предизвикателство за организма, допълни тя.

„Дължината на деня е свързана с циркадните ритми в тялото. Ритъмът ден-нощ, бодърстването и спането се променят като продължителност. Светлата част на деня се увеличава, това съответно предизвиква хормонални промени в нашето тяло, на епифизата, на хипофизата. Процесът на адаптация със сигурност стресира тялото“, обясни д-р Стоянова.

Доброто и балансирано хранене може да помогне за преодоляване на симптомите на пролетна умора. „Сезонните плодове и зеленчуци са тези, на които можем да наблегнем – те са източници на витамини и минерали. Ако страдаме от някакво заболяване, имаме анемия или сме бременни и кърмим, тогава може да се наложи и прием на добавки или допълнителни лекарства“, допълни специалистът.

Интравенозните терапии са метод, чрез който пролетната умора и въобще всякакъв вид умора може да бъде преодоляна. „По венозен път се въвеждат в тялото различни полезни вещества, лекарствени молекули, антиоксиданти, витамини и минерали. Това е по-ефективният вариант от приема на хапчета. Това е строго лекарска процедура, която би трябвало да се извършва от екип ендокринолог и анестезиолог. Тук дори ендокринологът не е толкова задължителен, колкото анестезиологът. Процедурата все пак крие своите опасности и трябва да сме внимателни, със сигурност обаче е много по-ефективна от приема на добавки“, обясни д-р Райна Стоянова.

Сънят е най-важният фактор за възстановяване на организма. Той трябва да е минимум 6 до 8 часа. „Не е важно толкова колко спим, а какво е времето, което прекарваме в качествен сън“, подчерта тя.

Заспиването с телефон в ръка и синята светлина от екрана влошават съня. Препоръчително е два часа преди лягане да оставим телефоните си. Сред факторите, които пречат на съня, са късното хранене и приемът на алкохол, каза още специалистът.

бТВ, „Тази неделя“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram