Американски щат не е в НАТО, ето защо

По-рано този месец Швеция стана най-новият член на НАТО, присъединявайки се към 31 държави в алианса за сигурност, включително САЩ. Е, влизат 49 от 50-те Съединени щати.

Защото по силата на географски и исторически особености Хавайските острови технически не са включени в пакта на НАТО. Ако чужда сила нападне Хаваите – например базата на американските военноморски сили в Пърл Харбър или щаба на Индо-тихоокеанското командване северозападно от Хонолулу – членовете на Организацията на Северноатлантическия договор няма да бъдат задължени да се изправят в защита на щата Алоха.


„Това е най-странното нещо“, казва Дейвид Санторо, президент на мозъчния тръст Тихоокеански форум в Хонолулу, който добавя, че дори повечето жители на Хаваите нямат представа, че техният щат технически е извън алианса.

„Хората са склонни да смятат, че Хавайските острови са част от САЩ и следователно са обхванати от НАТО“, казва той.

Но той признава, че подсказката е в името на алианса – Организация на Северноатлантическия договор.
Разбира се, Хаваите се намират в Тихия океан и за разлика от Калифорния, Колорадо или Аляска, 50-ият щат не е част от континенталната част на САЩ, която достига до Северния Атлантически океан на източните си брегове.

„Аргументът за невключването на Хаваите е просто, че те не са част от Северна Америка“, казва Санторо.

Изключението е записано във Вашингтонския договор – документът, с който се създава НАТО през 1949 г., десетилетие преди Хаваите да станат щат.

Макар че член 5 от договора предвижда колективна самоотбрана в случай на военно нападение срещу която и да е държава членка, член 6 ограничава географския ѝ обхват.

 „За въоръжено нападение срещу една или повече от страните се счита и въоръжено нападение на територията на някоя от страните в Европа или Северна Америка“, се казва в член 6. В него също така се казва, че всички островни територии трябва да се намират в северната част на Атлантическия океан, северно от тропика на Рака.

Говорител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че Хавайските острови не са обхванати от член 5, но заяви, че член 4, в който се казва, че членовете ще се консултират, когато „териториалната цялост, политическата независимост или сигурността“ на който и да е член са застрашени, би трябвало да обхваща всяка ситуация, която може да засегне 50-ия щат.

Говорителят също така заяви, че всяко изменение на договора, което да включва Хаваите, едва ли ще постигне консенсус, тъй като други членове имат територии извън границите, определени в член 5.
Например НАТО не се присъедини към войната на Обединеното кралство с Аржентина през 1982 г., когато аржентинските войски нахлуха във Фолклендските острови – спорна британска територия в южната част на Атлантическия океан.

НАТО не е отговорила на молбата на CNN за коментар.

 Хаваи, Гуам, Тайван и Северна Корея

Някои експерти твърдят, че времената са се променили през десетилетията след подписването на Вашингтонския договор, и твърдят, че днешната политическа ситуация в Индо-Тихоокеанския регион може да изисква преосмисляне.

Това е така, защото американските военни бази на Хаваите биха могли да играят жизненоважна роля както в противодействието на севернокорейската агресия, така и в подкрепата на евентуална защита на Тайван.

Управляващата китайска комунистическа партия претендира за самоуправляващия се демократичен остров като за своя територия, въпреки че никога не го е контролирала. Китайският лидер Си Дзинпин превърна „обединението“ с Тайван в ключова част от своята всеобхватна цел за „подмладяване“ на нацията до 2049 г.

Въпреки че китайските лидери заявиха, че се надяват да поемат контрола над острова по мирен път, те не изключват това да стане със сила – и през последните години увеличиха военното сплашване на острова.

 Източник: CNN, 19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram