Pro et contra: Трицветната караулка

Малка будка в междублоково пространство в казанлъшкия квартал „Изток“ се появи пребоядисана в цветовете на националното ни знаме, а нейни снимки в социалните мрежи, публикувани преди няколко дена, възбудиха дискусия сред редовните и не толкова редовните коментатори по линията – „за“ или „против“ употребата на трицветната символика.

Караулката се намира от години между 6 и 4 блок в „Източното“, а досега невзрачната й визия я правеше невидима за околните. С новата и бяло-зелено-червена премяна тя стана обект на възхищение и възхвала на идеята да утвърждаваме българското, както и обратното – кич и неуместно възползване от националните емблеми.

Всъщност, дебатът се оказа провокиран от идеята на неколцина мъже, живеещи в съседните блокове. В малката беседка ги събира страстта към играта на карти. Вътре те разхвърлят колодата необезпокоявани от никого и се отдават на влечението си да се надцакват. Именно на картоиграчите е инициативата да спретнат беседката в новата й премяна. Допълнителен стимул към това да я освежат им дали стартиралите ремонтни дейности на пространството около 5 блок. Реконструкцията на междублоковото пространство се извършва от община Казанлък по Програмата за облагородяване на междублоковите пространства. По тази програма бяха отделени от бюджета 468 586 лева, а всички многофамилни кооперации можеха да кандидатстват. Направиха го пет блока. Живеещите в блок 5 на кв. „Изток“ се възползваха също – поръчаха проект, кандидатстваха и спечелиха 36 803 лева, с които сега се променя зоната пред входовете.

С идеята да впишат беседката в новата среда, картоиграчите я пребоядисали като българското знаме, без да подозират, че ще избухне дискусия рro et contra трицветната караулка.

Те много държат на това свое недосегаемо пространство, поддържат вътрешността й чиста, прозорците й измити, а вратата – под катинар. И въобще не им пука за споровете в мрежите.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram