„Lafka“ в Казанлък умря. Да живее ДПС!

Три години преди да изтече договорът на „Lafka“ с община Казанлък, бе обявен фалитът на веригата. Той бе сключен от кметицата Галя Стоянова през лятото на 2013 г. и трябваше да приключи през 2023 г.

Днес „Lafk“-ите са ударили кепенците в целия град, а държавата се кани да ги замени с будки на „Български пощи“, за да разпространяват пресата, стана ясно след вчерашното заседание на правителството.

За да стъпи „Lafka“ в Казанлък и то „на чисто“ преди седем години се погрижиха лично кметицата и заместникът й Петър Косев, излязъл в безкраен отпуск и безславно незавърнал се на службата си след съмнения за сериозен конфликт на интереси.

Градоначалничката и нейният ексзам „изчистиха“ казанлъшките спирки от тогавашните будки и кафе-апарати на дребните търговци, оставяйки без поминък десетки местни семейства, които още пазят спомена за гоненията..  

Още през май 2015 г. Пресс ТВ разказа за лъсналите заигравки на Стоянова с днешния изгнаник в Белград Цветан Василев, Делян Пеевски и респективно ДПС. Настаняването на веригата „Lafka“ в Града на розите, допускахме тогава, е възмездяване към двамата заради предизборна подкрепа, а днес се потвърждава.

„Сделката“ бе извършена през 2013 г., същата година, за която по-късно стана ясно, че високопоставени политически лица са посещавали ексбанкера Цветан Василев в офиса му, преди фалита на КТБ. От изтеклите скандални списъци на посетителите се потвърди, че Галя Стоянова и казанлъшкият бизнесмен Иван Ганчев Иванов са били два пъти на петминутна визита у Василев. Днес „Lafka“ я няма, договорът с община Казанлък е неизпълнен, а синът на Иванов – Галин, е втори мандат общински съветник от ГЕРБ и един от най-заклетите апологети на кметицата.

Както още преди четири и половина години Пресс ТВ написа, дни преди първото посещение на кмета Галина Стоянова при банкера Цветан Василев на 31 юли 2013 година /документирано в списъците на „паразитите”, както получиха гражданственост помениците с имена на политици/, веригата павилиони „Lafka“ отваря първите си будки в Града на розите. Делян Пеевски е съдружник на Цветан Василев в „БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ“ АД.

За намерението на „Lafka“ да се настани тук, в община Казанлък е депозирано Писмо с вх. № 68-4092-1 от „БУЛГАРТАБАК – ТРЕЙДИНГ“ АД. Дружеството е част от групата на „БУЛГАРТАБАК ХОЛДИНГ“ АД. По това време холдингът е собственост на мажоритарния акционер на Корпоративна търговска банка /КТБ/ Цветан Василев и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

След като дружеството иска от кметицата места за поставяне на съоръжения тип павилиони, Галя Стоянова внася искането като свое предложение за разглеждане в общинския съвет.

Мотивите й са убийствени, например: директна реклама на холдинга: „утвърдено име и гаранция за качество на българския пазар и е страна по сключени договори с общини в Република България за отдаване под наем на различен брой общински терени, върху които са поставени преместваеми обекти – павилиони за осъществяване на търговска дейност” .

Така е формулирала аргументите си в полза на фирмата в докладната си Галя Стоянова. И още, подчертава тя дебело, че към настоящия момент на територията на община Казанлък дружеството „няма търговска дейност”.

Това дружество няма, но в Казанлък има различни други павилиони, които осъществяват такава търговска дейност и са собственост на дребни търговци. Те впоследствие изчезнаха и фалираха, защото беше позволено от общината да бъде дублирана дейността им от „Lafka“.

Кметицата набляга пред местния парламент: „Отдаването под наем на терените в съвкупност ще доведе до модернизирането на спирките от линиите на градския транспорт чрез изграждане на спирконавеси. Всичко това обосновава целесъобразността от вземането на решение от Общински съвет за отдаване им под наем…”.

След като общинският съвет взима решение, е обявен конкурс. Видно е от конкурсната документация, че условията така са формулирани, че да не стават грешки. На тях да може да отговори само една определена фирма – „БУЛГАРТАБАК –ТРЕЙДИНГ“ АД .

Печели, естествено, правилната фирма – тази на Цветан Василев и Делян Пеевски и то на цена значително по-ниска от тази, която плащат фирмите, стопанисващи други общински обекти, макар в случая да става дума само за терен. Дружеството се задължава да изгради 14 спирконавеса в полза на община Казанлък, като до изграждането е внесена банкова гаранция от 80 000 лева в Корпоративна търговска банка, която впоследствие е върната, преди банката печално да изчезне от родния финансов небосклон.

Договорът между община Казанлък и „БУЛГАРТАБАК –ТРЕЙДИНГ“ АД е сключен лично от кмета Галя Стоянова. Тя е извършила и всички необходими действия по организацията и провеждането на конкурса. Това се случва месец преди срещата й с Цветан Василев през 2013 година.

Стоянова удовлетворява покорно исканията на „БУЛГАРТАБАК –ТРЕЙДИНГ“ АД, заявени в предварителното писмо до общината – 15 общински терена в близост до спирки на градския транспорт.

Не е ясно тогава през 2013 г. и днес защо, но на холдинга Стоянова отдава терените за месечен наем на повече от атрактивната цена от 21 до 30 лева.

Общо за 14 терена на „Lafka“ сумата, която влиза в община Казанлък на месец е 363 лева. Цената е фиксирана в дългосрочния договор от 10 години. Холдингът поставя добре известните ни спирконавеси, а Стоянова и Косев получават за ползване по една служебна кола.  

След три месеца, на 16 октомври 2013 г., кметицата пак се среща с Василев в офиса му. Разбира се, придружавана отново от споменатия вече Иван Ганчев Иванов.

Какви разговори са водени между двамата и Цветан Василев за петте минути престой в офиса му преди и след настаняването на „Lafka“ в Казанлък, може би някой ден ще стане ясно. Ваденето на телефонни записи у нас е като спорт за дискредитиране в определен момент.

Не е невъзможно рандевуто им да не е налагало разговори за толкова кратко време, а да е било с цел размяна на жестове.

Възможно е и да не е случаен фактът, а напълно релевантен към отношението на тандема Василев-Пеевски към Стоянова, че всички намерения и предложения на кметицата в първия й мандат /2011 – 2015 г./ бяха подкрепяни от хората на ДПС в общинския съвет на Казанлък. Съветниците от Движението даваха вота си за предложения на кметицата, дори когато бяха срещу интересите на техните избиратели.

Подкрепиха увеличаването на данъците и таксите по селата. Гласуваха и вдигането на таксите в детските градини, наемите на мерите и пасищата седем пъти и куп евтини продажби на общо имущество.

Тази политика на ДПС в местния парламент продължи и във втория мандат на Стоянова. Продължава и в третия, настоящият. Тя дори възмезди със зам.-кметско място общинския лидер на Движението – Ахмед Мехмед.

Търговският проект „Lafka“, твърдят западни медии, приключи скоропостижно у нас след седем години и над 1 милиард лева оборот. Казанлък е неизменна част от монетизирането на „проекта“ и неговите собственици, към момента вече неясни. Ползите за градската върхушка сега са ясно видими – коалиционен дослук на гърба на общината, останала с един неизпълнен договор, който би следвало да има неустойки, но и вече липса на фирма, към която да бъдат предявени претенции.

След миналогодишните местни избори Пресс ТВ писа, че ДПС и местни крупни бизнесмени си напазаруваха кметица. И че олигархията, а не Галя Стоянова, управлява тази община.

За съжаление тази хипотеза се верифицира четири месеца по-късно. Всъщност, вече 8 години и четири месеца.

На снимката: Кметицата Галя Стоянова и нейният заместник от ДПС Ахмед Мехмед се радват на назначението му

Снимка: община Казанлък

Колаж: Пресс ТВ

„Лафка“: Мръсни танци на кметицата с ДПС?

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram