1,20 м невзривена мина откриха в двор в Хаджи Димитрово

Специализиран екип от военно формирование 44200 – Стара Загора от 2-ра механизирана бригада унищожи днес 120-мм мина със стабилизатор и взривател. Силно корозиралият боеприпас е бил открит при изкопни дейности в частен имот в казанлъшкото село Хаджи Димитрово, съобщават от Министерството на отбраната.

Екипът, в състав четирима военнослужещи и 4 броя техника, е действало под ръководството на капитан Йордан Йорданов. Боеприпасът е бил транспортиран и унищожен на учебен център „Тюлбето“ при спазване на всички мерки за безопасност.

Военнослужещите действаха на основание отправено искане на главния секретар на МВР и по заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Мината била открита вчера в двора на младо семейство, докато мъжът и негови приятели изкопавали основи за строежа на гараж. За Пресс ТВ собственикът на двора разказа, че боеприпъсът открили на дълбочина не повече 50 мм. Веднага се обадили на спешния телефон 112, а оттам изпратили полицейски патрул, а днес дошли и военнтие, които изнесли мината.

Предполага се, че мината е от Втората световна война и е престяла години наред в плитчините на необработваема част на двора на къщата, където живее семейството на Севинч и двете му малки деца.

Специализиран екип от поделение 44200 от състава на 2-ра Механизирана бригада Стара Загора разузна и унищожи 120 мм силно корозирала осколочно-фугасна мина без взривател в събота. Боеприпасът е бил открит в района на склад за вторични суровини в Стара Загора и транспортиран до полигон „Люляк“, където е извършено унищожаването. В обезвреждането са участвали шестима военнослужещи с два автомобила под командването на капитан Йордан Йорданов.

Снимки: Пресс ТВ и МО

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram