Ще остане ли списание „Кула“ завинаги на 100 години?

Ds olil

Пет месеца след началото на годината все още не е излязъл брой на списание „Кула“, алармират читатели на 100-годишното казанлъшко издание. Феновете на „Кула“ се опасяват, че то може да спре за четвърти път излизането си през вековната си история, тъй като по традиция първата му книжка се издава в началото на годината.

Потърсен за коментар главният редактор на списанието Румен Денев обясни, че броят е бил готов още през януари и тогава е предаден на фирмата, която от години го отпечатва. Денев допълни още, че броят е бил планиран да се появи малко преди тазгодишните Чудомирови празници, в него е предвиден специален текст за Чудомир и дните, посветени на писателя и художник.

Божидар Станчев, собственик на фирмата, печатаща от години „Кула“, потвърди, че редколегията е предала през януари материалите, но до печат не се е стигнало, тъй като от Община Казанлък не са дали „зелена светлина“, макар да има пари в бюджета, предвидени за това.

Списание „Кула“ тази години ще отбележи 101 години, ако продължи излизането му. То е едно от най-старите родни издания за литература и изкуство, корицата му е дело на художника Иван Милев. За 1 век списанието е спирало да излиза три пъти и три пъти е възкръсвало.

В редакционната му колегия напълно безвъзмездно през последните години работят Румен Денев, Диана Рамналиева и Гергана Атанасова. Преди няколко дни Румен Денев е депозирал оставката си като главен редактор, научи ПРЕСС ТВ, а Денев не отрече.

Под въпрос е и провеждането на Националния поетичен конкурс „Магията любов“, споделиха местни поети, които получавали запитвания от бивши участници от страната за кога е насрочен, но не можели да отговорят.

Конкурсът се провеждаше в самото му начало на 1 юни, когато е рожденият ден на вестник „Искра“ и се организираше от редакцията му, но после бе прехвърлен в Чудомирови празници. тази година обаче не се проведе в рамките на празниците, не е и насрочван за 1 юни, твърдят запознати.

Тази година вестник „Искра“ става на 100 години и това го прави най-старото и единствено издание, което не е прекъсвало излизането си.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Ще остане ли списание „Кула“ завинаги на 100 години?

  1. Може би е време абонаментът за списание „Кула“ да бъде платен, за да може да се самоиздържа и да запази духа и независимостта си. Може би е време за среща на Дейците на културата относно това и самия клуб…?

Comments are closed.