Чрез STEM обучението: Антимовци прилагат иновативни решения за образованието – Видео

Забавен и поучителен урок за това как в учебната среда образованието може развие креативност и технически умения по интригуващ начин получиха днес учениците на СУ „Екзарх Антим I“. Всички конструирани от тях модели ще бъдат използвани в часовете по безопасност на движение.

„Като иновативно училище не преставаме да търсим варианти за мотивация на учениците чрез  създаването на атрактивна учебна среда и превръщането на училището ни във все по-любимо място за учене и забавления, както и изграждане и развиване на уменията и компетентностите на 21 век. Натрупахме доста опит в Стеaм преподаването и ученето. Акцент досега беше интегрирането на знания и умения от областта на природните науки, математиката и изкуствата. На път сме да отдадем подобаващо място и на технологиите и инженерството със закупуването на иновативния технологичен комплект Инфенто“, разказа директорът на СУ „Екзарх Антим I“ Радиана Стефанова.

„Уникално предимство според мен е, че от един комплект децата реално могат да сглобят почти всичко, което им хрумне, което е изключително ценно за изследователското обучение – могат да се моделират и конструират множество устройства като колело, картинг, бъги, мини мотор, кран, фитнес уред. Освен това, за часовете по технологии и физика могат да бъдат конструирани воден винт, везна, кран, слънчев часовник, което ги прави подходящи за всички наши ученици – от най-малките до най-големите“, допълва Радиана Стефанова.

„Всъщност, най-важното е, че работата с комплектите ще допринесе за развиване на различни умения и компетентности у учениците – ще усъвършенстват екипната работа, ще подобрят комуникацията помежду си, инженерното, творческото, критичното и логическо мислене, моториката, координацията, учениците ще учат, правейки и преживявайки емоцията от справяне с едно ново предизвикателство – да бъдеш креативен и идеята ти да намери подкрепа от съучениците ти, да участваш в реализацията й, да се състезаваш с модела, в конструирането на който си участвал,  да намериш решение на различни проблеми по пътя от възникването на идеята до реализацията й.

Считам, че работата с комплектите ще намери своето място не само в групи за занимания по интереси, а и в часовете по общообразователна и профилирана подготовка. В часовете по Безопасност на движение на пътя вече ще има, освен пешеходци и велосипедисти, и нови превозни средства, управлявани от шофьори и в една безопасна среда децата ще ревизират поведението си на пътя. Очаквам бум на ентусиазирани желаещи да се включат в различните форми, които ще предложим за работа с Инфенто от всички възрасти. Материалите на елементите са леки, висококачествени и позволяват многократно сглобяване и разглобяване“, пояснява директорката на СУ „Екзарх Антим I“.

„Предизвикателството пред колегите, пред професионалните учебни общности в училището ни ще е да обмислят и предложат атрактивни, мултидисциплинарни, проектно-базирани  уроци по време на които чрез игра, забавлявайки се учениците ще развиват креативността си ще се приобщават към СТЕМ средата.

Предстои да организираме различни събития, състезания и с участието на родителите. Не на последно място, разглеждам работата с Инфенто и като крачка в професионалното ориентиране на учениците и създаване на интерес към професиите на бъдещето“, допълва Радиана Стефанова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram