Царица Роза ’97 реди фотоси от Антарктида в родния Казанлък

Ds olil

В Музея на фотографията в Казанлък утре от 18:00 часа ще бъде открита изложбата „До Антарктида и назад с любов от Радка Данаилова“, посветена на българските полярни експедиции и научно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“.

Радка Данаилова е казанлъчанка, която намира любовта във Варна, докато следва икономика и остава да живее там. Тя е омъжена за командира на кораба на последните две експедиции до Антарктида – капитан II ранг Николай Данаилов. Именно придружавайки съпруга си тя прави и забележителната серия от фотоси.

През 1997 г. Радка Тояганова /по баща/ завършва тогавашния Механотехникум в родния Казанлък, а на конкурса Царица Роза печели короната. Тя е и първата казанлъшка Царица Роза, посетила Япония, което става през 1998 г. и поставя традицията на визитите на следващите царици в Страната на изгряващото слънце. Радка е и първата казанлъчанка, стъпила на Антарктида.

Изложбата на Радка Данаилова в 32 кадъра е запечатала много лични моменти, но е и разказ за откритията на учените, за мощта на българския военен научно-изследователски кораб, за героизма на нашите моряци. Радка Данаилова споделя с публиката толкова съкровени моменти като вълнението на децата си при изпращането на техния баща кап. Николай Данаилов при отплаването на кораба за 31-вата експедиция.

Премиерата на изложбата бе във Варна през юли, а в родния Казанлък ще остане до 16 септември.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram