Художникът Захари Желев „скъсал“ Иван Милев на изпита по рисуване

Ds olil

Бъдещият художник и един от най-ярките представители на родния сецесион Иван Милев не успял да се дипломира навреме в прочутото Казанлъшко педагогическо училище, тъй като не успял да вземе изпита по рисуване. „Скъсал“ го друг известен български художник и също казанлъчанин – Захари Желев.

Любопитния детайл от биографията на Художника от петолевката разказа изкуствоведът д-р Пламен Петров – директор на Художествена галерия – Казанлък, в неделната вечер по време на пешеходен тур из Казанлък „По следите на Иван Милев“. Разходката бе по локации, свързани с живота и творчеството на художника в родния му град и бе част от програмата на Галерията във връзка с международната инициатива „Европейски дни на наследството“ 2024.

Едно от местата бе Гимназията „Св. Кирил и Методий“, наследник на реномираното навремето Педагогическо училище в Казанлък, в което са работили и учили плеада известни българи и чужденци, сред които Емануил Манолов, проф. д-р. Кръстю Кръстев, Чудомир, Жак Фардел, Ото Хорейши и др.

Във фоайето на училището и при домакинството на новия директор на школото Денислав Денев, д-р Петров разказа пред близо 50 души, включили се в пешеходния тур, че Иван Милев постъпва в Казанлъшкото педагогическо училище през 1911 г., а през 1916 г. е трябвало да се дипломира, но Захари Желев го „къса“ и не успява. През есента на същата година той е мобилизиран в София, а на другата година е изпратен на Северния фронт. Завършва училището едва през 1919 г. и то благодарение на сина на тогавашния директор на училището – Кузман, с когото били приятели и който ходатайствал пред родителя си. Директорът Владимир Кузманов се застъпил за бъдещия художник и така Иван Милев завършил „с връзки“. Заради темперамента си Милев не бил особено долюбван от учителите си и най-вероятно това била причината за изпитните му неволи. С Кузман Кузманов останали приятели до края на краткия живот на художника, за което свидетелства богата кореспонденция между двамата.

И още малко известни подробности от пребиваването на Иван Милев в Казанлъшкото педагогическо училище разкри пред публиката д-р Петров, според когото две трети от документалния архив на художника, сред който има писма, дневник, лирика и дори драматургия се пази в Художествена галерия – Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *