Фондация „Артин Азинян“ е съорганизатор на Националния фотопленер „Каменното гнездо“

Ds olil

Казанлъшката фондация „Артин Азинян“ с патрон именития фотограф-художник е партньор на Народно читалище „Невена Коканова“ в организирането и провеждането на Националния фотопленер „Каменното гнездо“, изложбата от който ще бъде показана премиерно на 7 септември в габровското село Иглика, където се намира читалището.

Изложбата е едно от събитията, посветени на патронния празник на читалището, които ще съберат отново популярни имена от артистичния свят.

Пленерът се проведе на два етапа – през миналата есен и тази пролет и в него се включиха седем майстори на обектива. Фотографите „запечатаха“ красотата и разноликия ритъм, бит и култура на селото през два от най-живописните сезона в Иглика.

В първия етап участваха Антоан Божинов, фотограф-художник и преподавател по фотография във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, проф. д-р Росен Коларов, преподавател в Нов Български университет и в Софийски университет, Цончо Балканджиев и ф.х. Бедрос Азинян, председател на Фондация „Артин Азинян“ и създател на Първия музей на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

Във втория етап тази пролет се включиха три дами – майстори на обектива: Соня Станкова – преподава фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, Пловдив, Нели Гаврилова и Надежда Павлова – преподавател в Националната художествена академия. Всички участници са носители на статуетката „Академика“ за принос към българската фотография.

През октомври предстои 34-те фототворби с уникалният идентичност, колорит и дух на Иглика да бъдат показани в Габрово, след което изложбата „Каменното гнездо“ ще гостува в Казанлък, Велико Търново и София.

Иглика е наричано „каменното гнездо“, намира се на 13 км северно от Габрово. Изградено камък по камък от местните занаятчии, ковачи и дюлгери, селото все още е запазило своя автентичен облик с еднотипни къщи в стила на възрожденска архитектура. През 80-те години на миналия век тук се заселва и намира спокойствие в последните си години великолепната актриса Невена Коканова. Тук е заснет филмът „Вампирът“ с нейно участие. През 2021 година малката местна общност отново създава читалище в селото и избира за негов патрон голяма българска актриса. В настоятелството на читалището участват няколко казанлъчани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram