Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ представя Казанлък и България на международен фестивал в Румъния

Ds olil

 

Фолклорният ансамбъл, с художествен ръководител Христо Стоянов, започва от днес, 3 юли, своето участие в едно от най-престижните международни културни събития в Източна Европа – Фестивала на сърцата в Тимишоара, Румъния. Той води своето начало от 1990 г. и се организира от Дома на културата в румънския град, по линия на CIOFF (Международният съвет за организация на фолклорните фестивали – асоцииран член на ЮНЕСКО). През 2024г. е неговото 33-о издание.

Всяка година хореографски състави с фолклорен произход или влияние от различни етнографски региони на света са поканени да представят традициите и културата на своите региони, а ФА „Арсенал“ е единственият представител на България в това престижно събитие и ще участва в него за пръв път. Фестивалните дни продължават до 7 юли.

Танцовият ансамбъл „Арсенал” е създаден през 1947 година. Има хиляди концерти и многобройни турнета в държави по целия свят.
Над 3000 изпълнители от създаването му до днес са преминали през репетиционната зала на ансамбъла и са се изявявали на концертни сцени. Репертоарът на ансамбъла включва над 53 танцови произведения, селектирани в 5 различни танцови програми, всяка от които е с времетраене 90 минути. Всеки танц се представя с характерния за съответната етнографска област национален костюм.

От 1979 година танцовият ансамбъл „Арсенал” е представителен за България, златен медалист от всички републикански фестивали в България и носител на орден „Св. Св. Кирил и Методий”.
Ансамбълът е съорганизатор на фестивала „Българска роза” в гр. Приморско. Осигурява голямата награда, която се връчва на най-добре представилия се състав за изключителен принос за популяризирането на фестивала.
Танцовият ансамбъл „Арсенал” е носител и на международните награди „Златната Нике” – Испания, „Златната ракла” – Индия, „Златното колие” – Франция, „Златната брадва” – Полша, „Златната ваза” – Египет и на много други отличия от фестивали по света.   

От 1998 година ансамбъл „Арсенал” е съорганизатор на Световния български фестивал в гр. Мунаката – Япония. Многократно е награждаван от държавните ръководства на Япония за изключителните му заслуги и за приноса му за развитието и утвърждаването на българо-японското сътрудничество и  дружбата между двата народа.

Христо Стоянов е дългогодишен ръководител и главен хореограф на фолклорен ансамбъл „Арсенал“, директор на Дом на културата „Арсенал“ Казанлък и главен организационен директор на Асоциация за приятелство Казанлък – Япония. На 16 февруари 2018 г. на тържествена церемония в резиденцията на японския посланик в София Христо Стоянов от Казанлък получи държавен „Орден на Изгряващото слънце – Сребърни лъчи“. Почетен гражданин е на Община Казанлък от 2018 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram