Филип Зидаров: Баща ми отказваше да илюстрира книги извън природата му

Ds olil

6 илюстрации на Любен Зидаров към „Чичо Томовата колиба“ от колекцията на Художествена галерия – Казанлък са включени в „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“, подредена миналата седмица в централната сграда на институцията. Тя представлява селекция, изготвена специално за 61-я Панаир на детската книга в Болоня тази година.

По повод на тази експозиция в Казанлък гостува изкуствоведът Филип Зидаров – син на забележителния илюстратор Любен Зидаров, отишъл си от нашия свят миналата година на 99-годишна възраст.

Синът му посочи, че художникът близо 75 години е рисувал, а първата илюстрация е направил, когато е бил ученик.

Няколко поколения българи са израснали с книгите, илюстрирани от Любен Зидаров – почти няма български дом, където в библиотеката да не присъстват „Андерсенови приказки“, „Чичо Томовата колиба“, „Приказки на Шехерезада“, „Островът на съкровищата“ и много други.

Филип Зидаров сподели, че баща му е отказвал да илюстрира книги, които не били в „природата му“, както твърди и самият художник в краткото филмче за творческия му път, прожектирано по време на срещата.

Любен Зидаров е илюстраторът на българското издание на „Хари Потър“, което породи вълна от коментари в социалните мрежи, част от които гневни, затова че художникът е излязъл от щампования и насаден образ на главния герой и му придал от своя почерк нови нюанси.

Художникът е илюстрирал и първото китайско издание на „Андерсенови приказки“, разказа Филип Зидаров като сподели с аудиторията интересния творчески процес по изпълнението на този проект.

„Веднъж в ателието на баща ми влизам и виждам на стената закачен огромен кадастрон и върху него нарисувани няколко къщички. Попитах го какво е това, а той ми отговори, че докато си почива рисува „Градът“. Той е пано, на което Любен Зидаров нарисува късчета от градовете, които бе посетил – Рим, Флоренция, Амстердам… Има и кътче от любимия му Пловдив“, разказа изкуствоведът.

По-късно градът се превръща в голямо текстилно пано, именно то бе в центъра на изложбата, посветена на 100 години от рождението на Любен Зидаров, открита в Съюза на българските художници през миналата година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *