Фердинанд I благодари на казанлъчани за „честитяванията“, те му построяват чешма

Една от емблемите на Казанлък е Царската чешма в центъра на града, построена в чест на Цар Фердинанд, чиито тленни останки бяха пренесени отново у нас и бяха положени днес във „Врана“.

Чешмата е с три лъвски глави с разтворена паст, откъдето тече водата. Изградена е със средства, които царят лично наредил да бъдат отпуснати, трогнат от желанието на казанлъчани да съградят чешмата в негова чест. Проектирана е от италианския скулптор Арнолдо Дзоки, който е автор и на статуята на Колумб в Буенос Айрес.

През ранната есен на 1908 г. Казанлък посреща новия Цар Фердинанд, след като монархът на 22.09.1908 г. е обявил Независимостта на България от Турция във Велико Търново.

„Най-тържествено Фердинанд е посрещнат в Казанлък, с арка „Добре дошъл, Царю! Цялото казанлъшко гражданство е участвало в посрещането на тогавашен десетхиляден Казанлък.

5 години преди това в знак на почит и признателност на усилията княз Фердинанд за подобряване водоснабдяването на града, казанлъчани му посвещават чешмата.

Ето как станало това.

Казанлък започнал малко по малко да се възстановява след Освобождението. А за да има живот, трябвало и вода – колкото искаш имало, но била в Балкана, под връх Бузлуджа. И за да можела да потече към града трябвали сили, познания, средства…

 Един буден даскал – Иван Патев написал трогателно писмо на княз Фердинанд.  Помолил го за подкрепа – да потече вода в чешмите в града. А Фердинанд обещал да изпрати своя инженер хидролог до два дни в Града на розите. Не вярвали казанлъчани, но обещаното се случило – пристигнал специалистът. А планинската вода била доведена до равнината и потекла в чешмите на казанлъчани.

Патев пише второ писмо до княз Фердинанд, за да му съобщи, че иска да направи чешма на това място, дар за него и съпругата му – италианската принцеса Мария Луиза. Фердинанд одобрява начинанието и така чешмата бива построена и официално осветена през 1903 г.

Съществува легенда, според която ако искаш да се върнеш отново в Рим, трябва да хвърлиш монета във фонтана “Ди Треви”. Ако искаш да останеш завинаги в Казанлък, трябва да пиеш вода от Царската чешма.

В броя си от 20 февруари 1900 г. „Казанлъшки градско-общински вестник“ публикува поздравителна телеграма от кмета на Казанлък М. Стоев по случай рождения ден на княз Фердинанд, в която той предава казанлъшките „верноподаническите чувства, поздравления и благопожелания“.

Князът върнал отговор също с телеграма, за да благодари за „честитяванията и пожеланията“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram