Тийнейджъри, запалени по ковачество и сарачество, показаха умения в Шипка

Ds olil

Как се правят скосове, как се гравират дръжки, как се шият кании, как се коват ножове демонстрираха майстори от цялата страна в двора на Чирпанлиевата къща в Шипка през изминалия уикенд на IV Ножарски събор.

Сред доказаните майстори като Стефан Чаков, Кирил Митрашков, Радослав Сарафов, Антон Анастасов, Слав Славов, Тодор Марев, Тодор Апиков, Иво Генчев, Генади Иванов, Костадин Червенлиев, Стефан Сеферов, Стоян Радев, Георги Иванов, Николай Пергелов и други.

С ковачество и сарачество се занимават и тийнейджъри, запалени покрай бащите си по занаята.  

Най-малкият участник в събора е 12-годишният Георги Петков-младши от Велинград. Той придружава баща си, с когото са съименици. Петков-старши е ножар, а младши шие кании. Сарачеството му харесва и засега е убеден, че ще продължи и в бъдеще да се занимава.

Радомир Неновски от Сливен скоро ще стане на 15 години, но от 10-годишен се учи от баща си да кове ножове. Признава, че ще продължи да се занимава с ковачество, но то няма да е основния му професионален ангажимент.

„Щом тийнейджърите са изкушени от този древен занаят, ножарството има бъдеще“, категоричен е майстор Георги Чаков от Крън, за когото ковачеството е занаят, с който си вади хляба от години.

Шипка е била център на ножарството през Възраждането и след това, занаятът единият от двата типични за градчето, другият е свиркарството. Екипът на НЧ „Светлина – 1861“ бе домакин на четвъртия поред ножарски събор, който се осъществява съвместно с „Гилдия на българските ножари и ковачи“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram