„Съзерцание“: Мегалитът такъв, какъвто не сте го виждали никога (галерия)

Ds olil

Изложбата ‘Съзерцание’ е една необикновенна среща между слънцето и мегалитът ‘Вратата на богинята-майка’ през погледа на казанлъшкия фотограф Милко Станев. Тя бе подредена миналия петък във фоайето на Народно читалище „Любен Каравелов 1921“ в казанлъшкото село Бузовград.
Експозицията може да бъде разгледана до 17 юни. За първи път е показан Мегалитът от всичките му страни, сниман от различни ракурси.

За Милко Станев всичко започва със слънцето. Всяка сутрин. Посрещане. Движение в покой. Незабелязаните дотогава сакрални моменти на ежедневието. Процесът и свързаността на елементите в природата и аз, като неразделна част от нея. Израстване навътре в себе си и желание за широка споделеност. Би ли могла фотографията да сподели тези вълшебни срещи?

След дълги години пълноценен и съзнателен живот в южна Португалия, Милко Станев (Казанлък, 1965) се завръща в България, неустоявайки на притегателната сила на родната земя и по-точно на три ключови изживявания, едното от които се случва на мегалитът ‘Вратата на богинята-майка’ в землището на село Бузовград.

Човек на експеримента, пазител на детайла, творец по рождение, Милко спортува Ориентиране от 45 години, реставрира и създава практични предмети с душа, здравословна ръчно направена храна и една слънчева лаборатория в Португалия, с чиито изследвания започва да използва фотографията като метод за споделяне на преживяното. ‘Съзерцание’ е първата му самостоятелна изложба, в която ни кани да преоткрием единственото по рода си светилище на слънцето. На залез. На изпращане.

Куратор на изложбата е Полина Стойнова Пол. Тя е част от събитията в тазгодишните „Люлякови празници“ в Бузовград.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram