Служители на ГДНП и ОДМВР-Стара Загора разкриха измамна схема с кредити

Действията са под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора, на 3 мъже са повдигнати обвинения

Подробности бяха дадени на съвместен брифинг днес. В него участваха гл.инспектор Златка Падинкова, началник сектор „Измами“ при ГДНП, гл. инспектор Димитър Паскалев, началник сектор „Противодействие на икономическите престъпления“ при ОДМВР-Стара Загора, Районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова и наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов.
Главен инспектор Димитър Паскалев каза, че преди месеци са постъпили сигнали в ОДМВР-Стара Загора и са започнали активна работа съвместно с ГДНП и Прокуратурата.

Подробности по случая даде наблюдаващият прокурор Лъчезар Иванов.
При специализирана полицейска операция на служители на Главната дирекция „Национална полиция“ и ОДМВР – Стара Загора са задържани трима мъже, съответно на 25, 37 и 38 години, съпричастни към измами с отпускане на кредити. Извършителите са публикували обяви в онлайн платформи и социални мрежи за отпускане на кредити, включително и на лица с лоша кредитна история.
Впоследствие от жертвите са искали заплащане на такси за застраховки, разглеждане на документи и др.
Операцията е проведена на 15 октомври на територията на столицата.

При последвалите процесуални действия в офис, на адреси и в автомобили, ползвани от задържаните, са намерени и иззети мобилни телефони, СИМ-карти, пластики, документи, дебитни карти, лаптопи, принтери и др. вещи, относими към разследваната престъпна дейност.

След доклад на материалите на Районната прокуратура в Стара Загора, същите са привлечени в качеството на обвиняеми. С постановление на наблюдаващия прокурор двама от тях са задържани за срок до 72 часа, а третият е с мярка „подписка“.

Работата по случая продължава под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора.

Гл. инспектор Златка Падинкова акцентира хората да бъдат много внимателни, когато попаднат на атрактивни обяви в интернет за отпускане на потребителски кредити, да не се предоверяват, да не изпращат авансово пари и да не предоставят лични данни.

Районният прокурор Таня Димитрова съобщи, че Районна прокуратура-Стара Загора ръководи 117 производства, свързани с измами като разясни, че голяма част от тях са свързани с предлагане примамливи оферти в интернет чрез обяви от лица, които се представят за брокери, представители на банкови институции или че са продавачи на автомобил или други вещи и също призова хората да бъдат внимателни.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *