Серия от инициативи срещу тютюнопушенето при децата се проведоха в Павел баня

Община Павел баня, съвместно със служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози, експерти от БЧК, Местната комисия за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни (МКБППМН), организираха на територията на няколко училища инициативи срещу тютюнопушенето по линия на националната програма на МВР “Детско полицейско управление“ .

Учениците от ОУ „Христо Ботев” – с. Александрово, Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство – гр. Павел баня и СУ „Христо Ботев” – гр. Павел баня, се запознаха с вредата от тютюнопушенето, употребата на алкохол и занижената физическа активност. На централния площад в града се състоя и открита лекция на тема „Вредата от употребата на алкохол, рисково поведение и физическа активност”. Лекторите от РЗИ – Стара Загора Галина Димитрова и Искра Динева разясниха на децата какви са вредите от тютюнопушенето и употребата на алкохол.

Сред акцентите беше и ползата от спорта в различните му форми. В инициативата участваха деца от различни възрасти от училищата в Павел баня. Те имаха възможност да се запознаят с пушеща кукла, която прави демонстрация на това какво предизвиква в организма една изпушена цигара и да видят нагледно какъв е рискът от това.

Изнесеният кабинет разполагаше и с алко очила, които имитират какво се случва в човешкия организъм след употребата на голямо количество алкохол на еднократна доза. Обучението има няколко цели: ранна превенция сред подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на гражданска позиция и повишаване на доверието в полицията.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *