Сем. Чуканови от Шипка се сдобиха с баня и тоалетна благодарение на „Арсенал“ и „Алтернатива на гражданите“

Ds olil

141 години след като е построена, къщата на сем. Чуканови от Шипка се сдоби със съвременна баня и тоалетна. На най-бедното семейство в градчето, към чиято съдба на несретници се прибавиха и многобройни щети по къщата им след невижданата градушка на 13 юни тази година, помогнаха „Арсенал“ АД, „Арсенал 2000“ АД и общинските съветници от „Алтернатива на гражданите“.

До вчера вечерта Чуканови ползваха нужник на двора, строен заедно с къщата през далечната 1883 г., а за баня дори не бяха мечтали. Но от снощи помещението вътре в къщата, използвано за дърварник, бе преобразено до неузнаваемост в баня като през 21 век. Дърварникът до началото на ремонта бе измазан с кал, подът му бе покрит с пръст, а таван нямаше. Точно преди седмица стартира ремонтът, при който бе изградена нова канализационна шахта, инсталирана ВиК системата, поставен таван, гипсокартон по стените, облицовано бе с фаянсови и теракотени плочки, поставен бойлер и всичко необходимо, дори закачалките за хавлиите допълват интериора.

Целият разход бе поет от „Арсенал“ АД, „Арсенал 2000“ и общинските съветници от „Алтернатива на гражданите“, а главен двигател на акцията бе Владимир Чучумишев.

Четиримата Чуканови са 66-годишната Радостина, пенсионерка по болест, двете ѝ дъщери: 45-годишната Златина и 35-годишната Веляна, и синът ѝ 44-годишният Боян, който единствен работи. Дъщерите не са способни да работят и сами да се грижат за себе си. Златина е онкоболна, в момента е на химиотерапия. Веляна е шизофреничка и е асоциална, никога не е ходила нито на детска градина, нито на училище. Семейство Чуканови живее със заплатата на Боян, който е озеленител в „Арсенал“, и с пенсията на Радостина – месечно общо около 1 500 лева. 

Старата им къща пострада тежко по време на градушката на 13 юни, а при първия дъжд през продупчения покрив дъждът наводни вътрешността и на практика домът им стана негоден за обитаване.

Благотворителната кампания на Медийна група „Вис виталис“, наречена „В помощ на Шипка“ стартира веднага след наводнението като привлече фирми и частни лица, които помогнаха за основния ремонт на къщата, смяната на покрива с чисто нов, нови дограми, ново обзавеждане и пребоядисана фасада.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram