Само в Казанлък детска ясла носи името на Дякона на Свободата (видео)

Ds olil

В Казанлък улица с името на Апостола няма. Има квартал, кръстен на Дякона, бюст-паметник, паметна плоча на централния булевард, дори детска ясла носи името на Васил Левски, но улица – не, това разказва д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Той участва миналия вторник в ЛХМ „Чудомир“ в представянето на поредицата „Нови документи и изследвания“, издание на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

В последното издание на четиритомника е публикувано изследването на казанлъчанката Деница Рахнева от НПМ „Шипка-Бузлуджа“ на тема „Места на почит към паметта на Левски в Казанлък“. Това е първата публикация на Рахнева в специализирано издание. В нея тя пише:

„Още през 20-те години на 20 век в Града на розите е имало улица, носеща името на Васил Левски. Откриваме я в старите кадастрални планове от 1930 г. и 1967 г. в западния край на града. Построената детска ясла на улица „Васил Левски“ повтаря името на Апостола на свободата. Факт, на който трябва да се акцентира поради традицията такива заведения да се кръщават на приказни герои.

Новостроящият се жилищен квартал, сега на една пряка по на запад от нея, получава също името „Васил Левски“ през 1973 година. Това е един бавен интересен процес. На 4 ноември 1972 година при провеждането на тържествено събрание по повод Великата октомврийска революция се засяга въпросът за името на квартала. Споменават се четири различни имена, сред които и „Левски“, но е избрано името „Младост“. До изпълнение на това решение така и не се стига.

През следващата 1973 година на заседанията на Градския общински народен съвет (ГОНС) до края на месец март въпросът се разглежда отново, но името Васил Левски дори не се споменава. Съществуващата по това време градска комисия за наименование на обекти от местно значение също излиза с предложения за името на квартала, които представя на Градския съвет, но и тук името на Апостола не фигурира. В кой момент точно и на кого му хрумва, че това е юбилейна година от смъртта на Левски, не успях да проуча, но в препис-извлечение от 1 април 1973 година виждаме решението на Градския комитет в Казанлък да се именува квартал „Западно разширение“ на „Васил Левски“.

Кварталът приютявал 16 000 души, посочва Рахнева и уточнява, че улица „Васил Левски“ е съществувала до 1984 г., когато е преименувана на „Александър Стамболийски“, както е и до днес. Не са ясни причините защо са я прекръстили.

Д-р Чавдар Ангелов допълва, че и до днес по вратите на домовете по тази улица могат да бъдат видени старите сини табелки с ул.“Васил Левски“ и номера на адреса.

Проверка на Пресс ТВ установи, че очевидно няма друга ясла у нас, която да носи името на Дякона на свободата, така че само в Казанлък детско заведение е кръстено на националния ни герой.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram