Самарска вдъхнови изложба на гоблени

Ds olil

14 произведения са представени в изложбата „Майстори на гоблена“, която е наредена от събота в Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък като част от инициативата Европейски дни на наследството. Четири дами – инж. Адриана Недкова, Нина Солнишкина, Пенка Коева и изп. директор на Медийна група „Вис виталис“ Славка Самарска участват със свои гоблени. Всички те са вдъхновени от Чудомировите „нашенци“, които са избродирали в творбите си.

Именно Самарска става причината за изложбата, разказват от Музей „Чудомир“, след като миналата година тя дари своя гоблен „Нашенци“ на културното средище, след като участва със своя изложба в изложението „Изкуството като хоби и вдъхновение“, което тази година се проведе в двора на музея за пети път.

На 15 септември т.г. столичанките инж. Адриана Недкова и Нина Солнишкина посещават музея на Чудомир и виждат гоблена на Самарска. Недкова споделя, че е голям почитател на творчеството на Чудомир и също има своя колекция от гоблени с негови герои, които сама е избродирала. Схемите за везбата подготвяла нейната приятелка Солнишкина. Така екипът на музея и майсторките на гоблена решават да направят изложба и така след по-малко от две седмици я организират, а в Казанлък пристига част от гоблените на инженерката. В експозицията, разположена в две витрини във фоайето на музея под портрета на Чудомир, са включени и два гоблена на казанлъчанката Пенка Коева, дарени по-рано.

Адриана Недкова е на 72 години и е пенсионерка. Първият си гоблен ушива през 1978, когато се ражда дъщеря ѝ. „И това, което започна като на шега, се превърна в занимание за цял живот.
В началото бродирах гоблени по Wiehler, но с течение на времето все повече ме влечаха нашите, български художници. Исках да експериментирам и да творя, докато се потопявам в най-любимите си картини. Голяма част от гоблените, които съм ушила, са “по поръчка” на моите дъщеря и
внуци. Щастлива съм, че това, което създавам, ги радва и вдъхновява“ споделя майсторицата.

Пенсионерката Нина Солнишкина е на 69 години. С разработки на схеми за гоблени се занимава от 2002 година. Има около 400 разработки, повечето от които са по картини на известни световни и български художници, но и много гоблени по фотографии на близки хора, деца и домашни любимци. „Вярвам, че изработването на един гоблен, от разработката, до ушиването е
истинско приложно творчество, резултатът от което дълги години радва нас и нашите близки“, доверява Солнишкина.

Славка Самарска шие гоблени от по-малко от 10 години и има повече от 50 творби. „Запалила“ я за това хоби приятелка и както обикновено се захванала на шега, но днес в колекцията си от миниатюри до няколкометрови монументални гоблени.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *