Ружди Ружди е Спортист на България за август

Ds olil

Огромно признание за параатлета от русенското село Глождево, но свързан с региона на Казанлък и Павел баня. Шампионът от параолимпиадата в Париж Ружди Ружди е спортист №1 в традиционната анкета на Пресклуб “България”.

На специална церемония в Пресклуб „България“ Ружди бе награден за Спортист на месец август, както и тримата ни олимпийски шампиони от Игрите във френската столица. 33-годишният Ружди спечели титлата в тласкането на гюле при мъжете (F55) с постижение от 12.40 метра и така прибави втора паралимпийска титла в кариерата си след триумфа в Рио де Жанейро през 2016 г.

На награждаването присъстваха личният му треньор Радостин Тодоров и майката на Ружди – г-жа Мустафа.

След церемонията, на която получи значката „Златна България“ и специален ваучер за уикенд за двама в курорта Пампорово, Ружди благодари най-много на личния си треньор, който го е научил на всичко в спорта. Една случайна среща години по-рано в градчето Павел баня – любимо място на параатлетите ни за възстановяване и рехабилитация, свързва Ружди с казанлъчанина Радостин Тодоров и неговата сестра Даниела. Така започва съвместната им работа, множество лагери и състезания, а след това идват и първите медали, плод на упорития труд, волята и лишенията.

“Благодаря за всичко. За втори път съм награден за спортист на месеца, това показва, че вървим в правилната посока и това ме мотивира за повече успехи. Пожелавам си здраве и да нямам контузии, за да можем да тренираме усилено и да има по-добри резултати. Искам специално да благодаря на моя треньор Радостин Тодоров, защото аз започнах от нулата в спорта, а треньорът ме научи на всичко. Днес съм тук заради неговите указания, защото съм го слушал”, каза Ружди пред репортерите и допълни, че Тодоров му е казал, че ако изпълнява всичко стриктно, ще стане световен, европейски и паралимпийски шампион и ще постави рекорд.

„Слушах внимателно и гледах да изпълнявам всичко по най-добрия начин – почивка, хранене, усилени тренировки. Повярвах, че всичко може да се сбъдне след 2013 г. Тогава се класирах осми и той ми каза, че трябва да кача килограми и да стана по-силен. Следващата година вече бях европейски шампион. След това до Паралимпийските игри в Токио от всички състезания печелех златен медал”, уточни Ружди.

Радостин Тодоров заяви, че още изпитва много гняв и ярост от второто място на Ружди в Токио.

„Там той беше ограбен. Неговият съперник по нечестен начин постигна по-добър резултат, като използва пръта по нерегламентиран начин. Нашето обжалване бе отхвърлено, но всички треньори и спортисти дойдоха да ни поздравят като победители“, заяви Тодоров и подчерта, че при класифицирането на спортистите с увреждания стават много измами.

„Благодаря на Ружди за хубавите думи, защото за мен това е най-голямата награда. Крайните резултати винаги се виждат, но работата е трудна. Много е сложно да тренираш човек с увреждания, защото се страхуваш да не му навредиш повече и физически, и психически. Той преживя много контузии, дрехите ги крият, но тялото му е като на войник, който се връща от фронта. Всяка една контузия и аз съм я преживявал. Той е моето дете в спорта“, каза Тодоров.

„Готвим се за Паралимпийските игри в Лос Анджелис и нова титла, но само времето ще покаже дали ще успеем“, посочи параолимпийският шампион.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *