Ретроспекция в 90 кадъра разказва за 90-те години на Паметника на свободата

Ds olil

„Вече 90 години Паметникът на свободата е част от съзнанието на всеки българин“, заяви д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък, на откриването на изложбата „90 години в 90 снимки. Паметникът на свободата – път във времето“, дело на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, чийто домакин е казанлъшката галерия.

Директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов припомни, че паметникът се въздига на историческия връх от 1930 г., но освещаването му се е състояло 4 години по-късно. На откриването през 1934 г. присъстват цар Борис III и тогавашният премиер-министър Кимон Георгиев.

„Това може би е единственият монумент, който е построен с политическо решение – това на Народното събрание. Освещаването му става също по политическо решение“, посочи д-р Ангелов. Той акцентира върху най-бруталната употреба на паметника, когато през 50-те години на ХХ век от БКП поставили на върха му петолъчка. Звездата на престояла дълго върху Паметника на свободата, но останала в 90-годишната му история.

„Проблемът не е в политиката, а в посланията, които задават цел и посока“, коментира още д-р Чавдар Ангелов.

„Изложбата разказва историята на Паметника в 90 снимки. Те са само малка част от богата колекция на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа, събирана през годините. Фотографските обективи са запечатали красиви планински пейзажи, чествания, тържества и официални посещения, паради и производства, обществени събития, ремонти и реставрации. Общото, което свързва нашите фотоси, са хилядите хора, които не спират да идват тук през годините – българи от цялата ни страна и от далечни места по света, деца, млади и стари, те продължават да изкачват заветния хълм, за да си припомнят онзи урок по родолюбие, завещан ни от шипченските герои.“, анонсират от НПМ „Шипка-Бузлуджа“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram