Режисьорът Николай Василев с награда от световния филмов фестивал в Кан 

Документалният филм „Ваклуш“ на на родения в Казанлък режисьор Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка „Златна светулка“ в категорията „Най-добър филм за социална справедливост” (Best Social Justice feature film).

Целта на фестивала Remember the future е да открие, отличи и осигури повече видимост и признание в цял свят на ново поколение талантливи режисьори, разказва Николай Василев за БТА.

Филмите, избрани от журито, за селекцията „Най-доброто от бъдещето“, се представят на публиката на месечни прожекции в Cineum Cannes. Зрителите гласуват за любимите си филми, които най-добре представят бъдещата вълна на киното и новите идеи. През годините във фестивала Remember the future са участвали световноизвестни знаменитости като Робърт Кенеди, Йоко Оно, Клинт Истууд, Ричърд Брансън, Брус Уилис, Дженифър Лопес

„Ваклуш“ вече е селектиран за участие в 24 фестивала за документално кино в целия свят. Досега има 10 награди, четири от които пристигат от Индия. Отличен е със статуетки в Америка, Швеция и Франция. Switzerland Film Fest & Screenplay Competition му връчи приз за най-добър сценарий.

В България предстоят прожекции в Гоце Делчев – на 20 юни, в Троян – на 24 юни, и в Синеморец – на 2 юли.

Досега лентата има над 120 прожекции в България, Европа, САЩ и Канада. „Домакин на последната прожекция в САЩ беше първият златен медалист по физика от школата „Теодосий Теодосиев“ – Петко Динев. Малцина знаят, че той е основател на компанията Imperx, която произвежда високотехнологичните видеокамери за космическите изследвания. Неговите камери заснемат изображенията от полетите на НАСА в космоса“, разказва Николай Василев. На прожекцията в Сан Диего, той и филмът са били посрещнати от проф. Теньо Попминчев, който е номиниран за младежка Нобелова награда за разработката си на атосекунден рентгенов лазер, който позволява наблюдение на свръх бързи и свръх миниатюрни взаимодействия на квантовия предел на време и пространство. Петко Динев и проф. Попминчев са едни от основните герои на следващия филм на Николай Василев – „Социално силните”, който ще е готов до края на годината.

Както писа БТА, премиерата на „Ваклуш“ бе на „София филм фест“ (2023).

„За мен филмът „Ваклуш“ е като мисия, защото е сниман повече от 20 години. Беше реализиран с помощта на много приятели и колеги, а невероятният Теодосий Спасов направи своята музика за него. След всички прожекции и срещи с хиляди хора, това за мен вече не е само филм, а духовно послание, духовна вълна, излъчена от България, която обикаля света“, казва Николай Василев.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram