Разходка с лекция по проекта „Сънят“ готви Художествената галерия

Ds olil

За поредната съботна среща от Художествена галерия – Казанлък предлагат разходка до няколко от обектите включени в „Сънят“. Проект, който екипът на институцията стартира в средата на месец октомври 2023 г., и който продължава до 31 март 2024 г.

По време на пешеходната лекция на изкуствоведа д-р Милен Алагенски фокусът ще бъде върху експозициите в централната градска част, като разходката ще започне от Общинска библиотека „Искра“, където ще има разговор за „будните съновидения“ на Димитър Казаков – Нерон.

След това разходката ще премине в централната сграда на галерията, където едно типично за творческия темперамент на Петър Дочев платно, и явяващата се като изключение за идейния свят на Анастас Дудулов скулптурна разработка, макар и като на игра, могат да бъдат мислени като част от единен наратив за града и свитата в ъгъла на незнаен дом скръб.

Оттам разходката ще се насочи към Музей „Ахинора“, където ще бъде обговорена голямата тема за „съня на роба“, с фокус върху творбата „Робиня“ на един от пионерите в българската скулптура – Марин Василев.

Само на няколко крачки от това най-ново музейно пространство в града се намират и едни от партньорите на галерията в този проект – Café „Berry”, където са разположени две картини на Николай Караджов, защото темата за съня и до днес си остава част от творческите вълнения на писатели, музиканти, художници.

„Отделете си тези съботни минути за среща с нас, на която заедно да се разходим из различните проявления на съня, това така нужно ни недоразумение, към което се връщаме ежедневно, за да продължи животът, за да съхраним частица от истината за себе си“, канят от Художествена галерия – Казанлък..

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram