Първото по рода си мащабно изследване, посветено на жена художник, бе представено в Галерията

Представянето на двуезичната албумна монография на проф. Милена Георгиева – „Говорът на цветята“, посветена на Анна Хен-Йосифова, премина с оживена дискусия и множество въпроси, съобщиха от екипа на Художествената галерия.

Проф. Георгиева разказа за предизвикателствата при създаването на монографията, която описва семейната и интелектуалната среда на Анна Хен-Йосифова в Брауншвайг, обучението ѝ в Нидерландия и живота ѝ в България като активен член на дружество „Съвременно изкуство“.

Директорът на Художествената галерия в Казанлък, д-р Пламен Петров, който също е научен редактор на книгата, подчерта в своето представяне, че проф. Георгиева е един от онези изследователи на българското изкуство, от които можем да се учим на научна етика и професионализъм при работата с българското художествено и документално наследство. Той също така отбеляза, че това е първото по рода си мащабно изследване, посветено на жена художник в България.

Монографията проследява и документира заслугите на Анна Хен-Йосифова като художничка и разкрива нейното приложно творчество, разгледано в контекста на женското участие в първите изложби на художествените дружества. Богатата каталожна част е допълнена със спомени за нея, непознати фотографии, писма и документи от личния ѝ архив.

Проф. Милена Георгиева изказа благодарност към екипа на издателство „Панорама“, което с подкрепата на Национален фонд „Култура“ издаде монографията.

Текст и снимки: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *