ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ е сред одобрените училища в страната за финансиране по НП „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“

ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ е сред одобрените училища в страната за финансиране по Национална програма „Изучаване и съхраняване на традициите и историята на българската армия“ на Министерството на образованието и науката и Министерството на отбраната. Целта на проекта е изграждане и поддържане на училищни традиции, свързани със съхраняването на историческата памет за българската армия и с възпитанието в родолюбие.

В периода 13.01.2025 г. – 30.09.2025 г. ученици на ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ и техните преподаватели, г-н Николай Марков и г-жа Ирина Боева, ще посетят Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, Храм-паметника „Рождество Христово“ и 61-ва Стрямска механизирана бригада, където ще реализират планираните по проекта дейности – открит урок по родолюбие на тема „Войни за национално обединение на България“, беседа с д-р Чавдар Ангелов, автор на книгата „Генерал Иван Вълков“, почистване и поддържане на паметниците на загиналите опълченци на връх „Шипка“, разработване на информационни материали, свързани с историческото минало и с Деня на храбростта.

Заниманията по проекта ще завършат с изготвяне на електронен каталог на военните паметници на територията на община Казанлък и със създаване на обособен кът в ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“ с личности, които са участвали във войните.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *