Проф. Пенчо Пенчев представя най-новата си книга в родния Казанлък

Историкът проф. Пенчо Пенчев ще представи в родния Казанлък най-новата си книга „Стопанска България 1879-2008“ в Литературно-художествен музей „Чудомир“ днес от 17:30 часа.

На 282 страници е представена родната стопанска история за времето след Освобождението през 1879 г. до 2008 година. „В обществено популярната си част се състои от предъвкване на познати факти, които са така подбрани, че да форматират определен начин на мислене, обикновено изгоден за всякаква порода управляващи“, пише авторът.

Проф. Пенчев е родом от Казанлък. Той е преподавател по „Стопанска история“, „История на икономическите теории“ и „Сравнителна политическа икономия“ в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Автор е на няколко книги, сред които „Пътеводител на историческия стопаджия“, „Казанлък през Възраждането“, „Как се наливаха основите. Към ранната история на българската корупция (1879 – 1912 година)“. Публикувал е десетки студии и статии в авторитетни български и международни списания. Член е на Европейското дружество за история на икономическата мисъл и на Центъра за стопанско-исторически изследвания.

Стопанската история не е разказ за първата железница, завод, самолет или компютър… В нея няма героични битки, драматична любов и омраза, бързи промени и трагични лични съдби. Тя не е удобна дреха, не е сигурен подслон или източник на вдъхновение за необременените със здрав разум. Същевременно тя не е и филм на ужасите или новинарско заглавие, което едновременно стряска, унижава и обижда. Ако се сведе до чистия си академичен вид, стопанската история се състои от уморително събиране на адекватни данни, обработка, търсене на причинно-следствени връзки и достигане до несигурни отговори на уж прости въпроси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram