Проф. Палангурски: България е четвъртата държава в света с всеобщо избирателно право още в края на XIX век

Историкът, университетски преподавател и почетен гражданин на Велико Търново проф. д-р Милко Палангурски представи новата си книга „Съграждането на модерна България“ в Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък по покана на директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов.

Книгата разказва за изграждането на българската държава след Освобождението, процесите в Учредителното събрание, Търновската конституция. Представени са и интересни моменти около създаването на демократичната система у нас – България е четвъртата държава в света с всеобщо избирателно право и това се случва още в края на XIX век.

 „1879 година е емблематична в българската история, тогава за по-малко от 12 месеца имаме три парламента, три кабинета, руска окупация, изработване на Конституция, избор на княз“, обясни повода за изследването си проф. Палангурски.

Мит е, че хората в Учредителното събрание са били с потури, отбеляза историкът. „XIX  век е векът на демократичните конституции, нашите хора няма как да бъдат по-различни. Да, никой от тях не е чел, примерно тежките, с малки изключения, книги на философите на Западна Европа, но виждат, че около нас Сърбия, Гърция, Румъния са конституционни държави. 3/4 от учредителите са били в емиграция или са работили в тези държави и много добре знаят за какво става въпрос. Големият спор е бил, че  едните смятат,  процесите на модернизация  да вървят по-бавно, без сътресения, други – че трябва да се върви към скокообразно, революционно движение. В крайна сметка се намира баланс между двете крайности. Това разцепление в българското общество през XIX век  продължава до ден-днешен – на изток или на запад – към степите и Мала Азия или към европейските възгледи“, посочи проф. Милко Палангурски.

Професорът е дал и пълен списък на 230-те членове на Учредителното събрание с кратки биографии.

Д-р Ангелов уточни, че от Казанлък депутат не е имало, но е имало един от Енина.

Представянето на „Съграждането на модерна България“ е третата премиера на книгата след Силистра и Нелико Търново, и първата за Южна България, коментира д-р Ангелов.

Гостът получи томче с Чудомирово творчество и специална селекция вино, бутилирано за Чудомирови празници 2024 от директора на музея домакин на срещата Добрина Матова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram