Пространство „SOS взаимодействие“ за превенция на насилието създават в Казанлък

Около създаването на общо пространство, наречено „SOS взаимодействие“, касаещо проблемите на насилие, се обединиха участниците в кръглата маса, посветена на превенция на насилието, проведена в Казанлък в края на юни. Включилите се във форума представители на ООН, МВР, Министерство на правосъдието, местната власт, НПО-та, училища и институции бяха категорични, че не е по силите на нито  една отделна организация или институция да се справи с проблема с насилието и се договориха за взаимодействие.

От обобщението на постъпилите предложения от работните групи по време на кръглата маса  „Превенция на насилието“, организирана от Командерия „Свети Пророк Илия“ от Ордена на Рицарите тамплиери на Йерусалим и Инър Уийл клуб „Роза Алба“, Казанлък и във връзка с международната инициатива „Жена за Жените“ на OSMTH, е видно, че всички са единодушни, че е необходимо да се създадат приемни в малките населени места, където хората да се срещат с психолози и служители на реда, които да предлагат  информация и да се обсъждат работещи решения за гражданите.

Изработването на флаери с важни телефони и друга информация, необходими за подаване на сигнал за упражнено насилие, която да се разпространява на лесно достъпни обществени места, е друга активност, одобрена с консенсус на форума.

Организаторите предлагат на участвалите в кръглата маса институции и НПО да се включат заедно в обявената международна кампания за 2024 г. „Инвестирайте за предотвратяване на насилието срещу жени, момичета и деца“. 16-те дни на активност срещу насилието, основано на пола, съгласно инициативата на жените на ООН, ще започнат на 25 ноември –Международният ден за елиминиране на насилието срещу жени, и ще завършат на 10 декември – Международният ден на правата на човека.

През месец октомври е планирана среща на всички, включили се в кръглата маса, за съгласуване на предстоящите дейности.

Медийна група „Вис виталис“ е медиен партньор на всички активности, свързани с инициативата „Превенция на насилието“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram