Производител: Цената за преработката на розовото масло ще скочи три пъти

Резкият скок в цената на газа ще се отрази пагубно на тазгодишната кампания за розобер и  производство на розово масло-  прогнозират от бранша. По-голямата част от дестилериите у нас  използват синьото гориво при  добиването на розово масло.

Газът е съществен ценообразуващ фактор при розовото масло, обяснява Методи Стефанов, производител на етерично-маслени култури.

„След цената на цвета, горивото е вторият фактор, който определя цената на розовото масло. Цената за преработката на розовото масло ще скочи три пъти“.

През последните три години българските производители на розово масло имат проблем с реализацията му. В страната има сериозни количества залежала продукция, а високата цена ще направи българското масло още по-неконкурентно.

„Ако се направи, а то натам отива масло на значително по-висока цена, отколкото поема в момента пазара, това ще е пагубно за абсолютно всички“, каза Стефанов.

Очаква се розоберът да започне в средата на месеца.

БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram